Garáže, chaty i budovy. Pošta prodává majetek za desítky milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Česká pošta zahájila prodej svého nepotřebného majetku za desítky milionů korun. Nevyužívané budovy, pozemky, rekreační objekty a garáže bude nabízet formou elektronické aukce. Vyvolávací ceny stanovil znalec.

Seznam nemovitostí pošta zveřejnila na svých internetových stránkách. Prodej se uskuteční přes portál eAukce.cz. „Seznam se bude postupně rozšiřovat,“ dodal mluvčí pošty Matyáš Vitík. Prodej nemovitostí umožnilo loňské rozhodnutí vlády zastavit transformaci pošty ze státního podniku na akciovou společnost. Transformace zahájená v roce 2007 veškerý prodej majetku blokovala.

Zájemci o účast v aukci obdrží potřebné dokumenty, a pokud se rozhodnou aukce zúčastnit, musejí se registrovat na portále eAukce.cz a zaslat podepsané prohlášení České poště, případně složit kauci. Česká pošta po kontrole zaslaných dokumentů zašle účastníkům přístup ke konkrétní aukci. Samotná aukce je otevřená všem zaregistrovaným a autorizovaným dodavatelům.

Roční zisk pošty dosahuje až 300 milionů korun

Vítězí nejvyšší nabídka, v případě nezaplacení kupní ceny ve stanoveném termínu, může být vyzván k zaplacení a uzavření smlouvy uchazeč, který podal druhou nejvyšší nabídku.

Státní podnik Česká pošta provozuje téměř 3300 poboček. Roční zisk pošty je kolem 200 až 300 milionů korun a tržby 20 miliard korun. Investice se pohybují okolo jedné miliardy korun.

Česká pošta od února zdražuje. Víme co a o kolik