Gastronomie po blackoutu počítá milionové ztráty. Podnikatelé žádají kompenzace a kritizují vládu
Páteční rozsáhlý výpadek elektřiny, který zasáhl část Česka, způsobil gastronomickým podnikům škody v desítkách milionů korun. Restaurace, kavárny a hospody přišly o peníze kvůli zkaženým zásobám i zrušeným rezervacím. Podnikatelské svazy proto vyzývají ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN), aby představil plán kompenzací. O společném postupu informovaly v pondělí Hospodářská komora, Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Svaz obchodu a cestovního ruchu.
Organizace kritizují Vlčka za to, že dopady blackoutu podceňuje. „Výpadek elektřiny znamenal nejen ztrátu všech připravených pokrmů, ale také zrušení tisíců rezervací a zásadní výpadek tržeb. Ministr Vlček by měl přestat bagatelizovat dopady blackoutu a začít jednat. Česká gastronomie potřebuje pomoc, ne prázdná fráze,“ uvedl předseda sekce gastronomie Hospodářské komory ČR Luboš Kastner. Kastner mimo jiné upozornil, že páteční blackout zasáhl gastronomický sektor ve chvíli, kdy se připravoval na klíčový den týdenního provozu. Pátek pro většinu podniků bývá zásadním termínem pro týdenní tržby, dodal.
Podnikatelské organizace požadují, aby se vláda více zajímala o škody v postiženém sektoru. Chtějí například, aby okamžitě vyčíslila způsobené škody a navrhla podporu pro postižené podniky. „Je neakceptovatelné, aby ministr prohlašoval, že blackout neměl vážné dopady, aniž by se zajímal o konkrétní škody v jednotlivých sektorech,“ podotkl Josef Jaroš, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Mezi další požadavky patří systémové řešení prevence podobných výpadků v budoucnu včetně zlepšení komunikace s postiženými podnikateli.
Výpadek poukázal na problémy v gastru
Páteční výpadek podle organizací zároveň poukázal na současné problémy gastronomického sektoru, mimo jiné na byrokratickou zátěž nebo na špatné fungování dozorových orgánů. Do svých požadavků proto zařadily i zjednodušení administrativy pro podnikatele, důrazné postihování šedé ekonomiky nebo návrat k nediskriminačnímu nastavení DPH pro gastronomii. „Podnikatelé v gastronomii musí každý den čelit nejen zbytečně vysokým nákladům a stále rostoucí byrokracii, ale i tomu, že vláda zavírá oči před nekalou konkurencí,“ upozornil Tomáš Prouza, prezident SOCR.
Škody podle Prouzy postihly i obchody, i když v menší míře než gastronomii. „I tak se budou počítat v milionech korun, jak kvůli neprodaným potravinám, které se musely zlikvidovat, tak kvůli výpadku tržeb a dodatečným nákladům na znovuuvedení prodejen do provozu,“ uvedl Prouza.
Výpadek elektrického proudu způsobilo roztržení vodiče. Bez elektřiny se po poledni ocitl asi milion odběratelů, do pátečního večera se podařilo obnovit dodávky do všech postižených míst.