Groupon je na prodej. Kupec se hledá už poněkolikáté

Groupon

Groupon Zdroj: profimedia.cz

Průkopník hromadného nakupování prostřednictvím slevových portálů, americký Groupon, je údajně na prodej. Americká firma, která je na trhu deset let, usiluje podle serveru Recode o odkoupení. V předešlých měsících se její zástupci údajně snažili vzbudit zájem u několika společností. Dosud není jasné, zda úspěšně. Zdroje portálu rovněž neuvedly důvody, proč vedení chce firmu prodat.

Potenciálním kupcem nicméně může být čínský internetový prodejce Alibaba, který v roce 2016 získal šestiprocentní podíl Grouponu. Mezi zájemci je údajně i americký holding IAC, jejímž šéfem je člen představenstva Grouponu Joey Levin.

Myšlence prodat firmu je vedení firmy otevřené již několik let. „Jeho praktiky za účelem upoutat na sebe pozornost jsou však v poslední době obzvlášť agresivní,“ tvrdí zdroje Recode. Groupon se odmítl k situaci vyjadřovat.

V roce 2011 byla hodnota Grouponu vyčíslena na více než 16 miliard dolarů. Poté se jí přestalo dařit a stáhla se z mnoha zemí po celém světě. V současnosti je ohodnocena na 2,4 miliardy dolarů. Minulý rok se Groupon rozhodl odklonit od prodeje výrobků se slevou a s cílem zvednout příjmy se začal soustředit na jádro svého byznysu, tedy prodej slevových poukázek. Snaha se však nevydařila a příjmy naopak poklesly o 5,6 procent.