Hamé jde do boje za českou marmeládu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Přední tuzemský producent potravin Hamé vyrazil do boje za právo nazývat v Česku marmeládou i výrobky z jahod a meruněk a dalšího ovoce. Podle legislativy EU se totiž jako marmeláda mohou označovat jen výrobky z citrusových plodů. Hamé proto před dvěma týdny podalo žádost Evropské komisi o zařazení „Marmelády meruňkové“, „Marmelády jahodové“ a „Marmelády linecké“ na seznam Tradičních zaručených specialit, jak zjistil deník E15 z databáze Evropské komise.

Pokud by výrobky toto chráněné označení EU získaly, mohlo by nejen Hamé, ale všichni tuzemští potravinářští výrobci opět název marmeláda používat. A to nejen pro výrobky z citrusů, ale i z meruněk a jahod a v případě linecké marmelády i z rybízové, malinové a jablečné dřeně.

„Chceme tak zpět legalizovat název marmeláda, který je v Česku tradiční a používá se desítky let, možná i staletí,“ řekl deníku E15 vedoucí vývoje a řízení jakosti Hamé Jiří Mikyska, který je pod žádostí k unii spolupodepsán společně s ředitelem Fruty Podivín, rovněž ze skupiny Hamé.

 

Vybrané české výrobky s chráněným označením EUVybrané české výrobky s chráněným označením EU | EU

Tuzemští výrobci po vstupu do EU začali na obalech dřívějších jahodových a meruňkových marmelád používat různá označení jako „zavařenina“ či „ovocná směs“. Podle Mikysky si ale lidé na tato nová označení nezvykli.

Hamé také nechtělo používat u marmelád název džem, neboť dříve se tradičně marmeláda a džem lišily. Džem byl potravinou spíše řidší konzistence a obsahoval viditelné kousky ovoce, zatímco marmeláda byla spíše rosolovitou hmotou a viditelné kousky ovoce neobsahovala. Nyní je žádost v Bruselu. Po jejím zveřejnění v Úředním věstníku EU začne ubíhat půlroční lhůta, v níž proti případnému udělení chráněného označení marmeládě mohou podat námitky subjekty z celé unie.