Hamé v pololetí vzrostly tržby na 2,8 miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Největší tuzemské konzervárenské společnosti Hamé v prvním letošním pololetí vzrostly tržby meziročně o 11 procent na 2,8 miliardy korun. Konzervárny Hamé letos zvýšily export, naopak jejich tržby z prodeje na tuzemském trhu v pololetí stagnovaly. Novinářům to dnes řekl generální ředitel společnosti Hamé Martin Štrupl.

Polovina z celkových tržeb společnosti Hamé v pololetí připadla na tuzemský trh. Na Slovensku skupina Hamé za prvních šest měsíců utržila 674 milionů korun, v Maďarsku 304 milionů korun, Rusku 223 milionů korun a na Rumunsko v pololetí připadly tržby 133 milionů korun.

Tuzemské tržby Hamé podle Štrupla v pololetí stagnovaly na zhruba loňské úrovni. Na straně exportu v pololetí nejvíc vzrostl vývoz do Maďarska (o deset procent), Ruska (18 procent), Rumunska (45 procent) a na Ukrajinu (40 procent).

Trvanlivé masové výrobky se na pololetních tržbách podílely 45 procenty, na chlazené výrobky připadlo deset procent a na produkty ze zeleniny a rajčatového protlaku 21 procent tržeb. Kategorie džemů, ovocných směsí, povidel a kojenecké stravy měla na tržbách Hamé desetiprocentní podíl. Hamé od ledna do června vyrobilo 39 tisíc tun produktů a za celý letošní rok by jich mělo být zhruba 95 tisíc tun. Loňská produkce skupiny Hamé činila 96 tisíc tun.

Společnost letos podle Štrupla plánuje investovat 150 milionů korun a stejnou částku příští rok. Hlavní část investic má směřovat do modernizace závodu Fruta Kunovice, který se specializuje na výrobu chlazených paštik, chlazených hotových jídel a kojeneckých výživ.

Loni Hamé zvýšilo tržby na 5,22 miliardy z 5,16 miliardy korun v roce 2010. Z celkových tržeb připadlo loni na český trh 2,9 miliardy, o 67 milionů korun méně než v roce 2010.