Hněv Britů donutil Starbucks zaplatit vyšší daně

Policie chrání londýnskou kavárnu Starbucks před útokem demonstranů

Policie chrání londýnskou kavárnu Starbucks před útokem demonstranů Zdroj: profimedia.cz

Americký kavárenský řetězec Starbucks hodlá ve Velké Británii odvádět vyšší daně. Firma tak podlehla rostoucí kritice, že na britských ostrovech neplatí prakticky nic. Starbucks původně tvrdil, že v Británii žádný zisk nevytváří, teď ale slibuje, že v každém z příštích dvou let odvede kolem deseti milionů liber (asi 310 milionů korun).

Po mediální kritice následované několika demonstracemi a útoky na kavárny Starbucks si britští poslanci pozvali zástupce firmy a požádali je o vysvětlení. Politici pak firmu podrobili tvrdé kritice a obvinili ji, že se nemorálním způsobem placení daní vyhýbá. Hlavní britský šéf Starbucks Kris Engskov pak řekl, že firma bude platit víc, než jí ukládá zákon.

„S ohledem na tuto těžkou dobu, co se daní týče, od nás zákazníci zjevně čekají víc,“ řekl Engskov členům Londýnské obchodní komory. Dodal, že hněv veřejnosti Starbucks „nás poněkud překvapil“. Firma vyšší daně zaplatí navzdory tomu, že kvůli převodům peněz do jiných evropských poboček letos nic nevydělá.

Firmy, které působí v Evropě, si mohou samy svobodně zvolit, ve které z 27 členských zemí Evropské unie budou mít sídlo, a tedy i daňový domicil. Řada podniků si proto volí země, které mají nižší daně. Za evropské pobočky Starbucks platí většinu daní nizozemská centrála.

Aktivistům ústupky nestačí

Hnutí UK Uncut, které protestuje proti tomu, že se firmy vyhýbají placení daní ve Velké Británii, ovšem dobrovolný krok Starbucksu nestačí. „Odhadovaných 10 milionů liber, které Starbucks nakonec možná zaplatí, je pořád o pět milionů méně, než platí jeho nejbližší konkurent Costa Coffe,“ uvedla mluvčí organizace Hannah Pearce.

„O tomto víkendu proběhne v provozovnách Starbucksu napříč zemí 40 akcí. Ty budeme proměňovat v útulky, jesle a další veřejné služby, které vláda omezuje svými nespravedlivými a nepotřebnými úspornými kroky,“ dodala.

Starbucks má hlavní centrálu v americkém Seattlu a ve Velké Británii provozuje zhruba 700 kaváren. Za posledních 14 let ale na britských ostrovech podle agentury AP zaplatil na daních jen kolem 8,6 milionu liber (asi 267 milionů korun). Firma tvrdí, že je to kvůli způsobu odvodu poplatků do její evropské centrály v Nizozemsku.