Hokejový Světový pohár se vrací na scénu, může uškodit olympijským hrám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Vedení NHL a hráčské asociace NHLPA se dohodla, že obnoví hokejový Světový pohár, který se naposledy uskutečnil v roce 2004. Turnaj se odehraje v roce 2016 před startem nového ročníku NHL a má podle očekávání přinést zisk sto milionů dolarů, více než trojnásobek posledního ročníku. Zámořská liga má s turnajem i další plány, které přidělávají vrásky šéfovi mezinárodního hokeje Renému Faselovi. Ohrožují totiž účast nejlepších hráčů na olympijských hrách.

Světového poháru se v roce 2016 zúčastní šest národních týmů, a to Česko, Finsko, Rusko, Švédsko, Kanada a Spojené státy a dva speciálně sestavené výběry – mužstvo mladých kanadských a amerických hráčů do 23 let a kombinovaný tým Evropy. V něm se sejdou nejlepší hráči z NHL z ostatních zemí, tedy Slováci, Švýcaři, Rakušané či Lotyši. „Chceme, aby to byl nejlepší turnaj na světě. A k tomu potřebujeme, aby byl každý tým konkurenceschopný,“ vysvětlil zástupce komisionáře NHL Bill Daly.

Hrát se bude v Torontu a podle Dalyho bude každý zápas vyprodaný. Kapacita haly Air Canada Center je 19 800 míst. Očekávaný výdělek akce v roce 2016 je sto milionů dolarů. Vítězný tým obdrží milion dolarů, který se rozdělí mezi národní svaz, hráče a realizační tým. Poražený finalista dostane 500 tisíc dolarů. Jedním z hlavních zdrojů příjmu bude prodej vysílacích práv. Vedení NHL uvedlo, že o tomto bodu se teprve bude jednat. Poslední světový pohár vydělal podle Dalyho méně než 30 milionů dolarů a turnaj v roce 1996 dokonce méně než 20 milionů dolarů.

Sledovanost zápasu USA–Kanada na OH (v milionech)
RokMístoZápasSledovanost v USASledovanost v Kanadě
2014 Soči semifinále 4,1* 15,0
2010 Vancouver finále 27,6 16,6
2002 Salt Lake City finále 17,1 8,7

* zápas se vysílal na placeném kanále NBCSN

Návrat Světového poháru je však jen prvním krokem. NHL chce vytvořit také hokejovou podobu golfového Ryder Cupu, tedy klání mezi hráči Severní Ameriky a Evropy. První ročník je naplánován už na rok 2018. Podrobnosti zatím nebyly zveřejněny, počítá se však s tím, že by se hrálo na tři nebo čtyři vítězné zápasy, a to střídavě v Evropě a v Severní Americe.

Tento plán ohrožuje působení hráčů z NHL na olympijských hrách. Vedení soutěže sice oznámilo, že se o účasti hráčů na další olympiádě ještě nejednalo, připravované turnaje ale svědčí spíše o tom, že hry se budou muset bez hráčů z NHL obejít. Naznačil to ostatně i Daly. „Pokud bude světový pohár tak úspěšný, jak doufáme, a bude to nejlepší turnaj ze všech, na co bychom pak potřebovali olympiádu?“ citoval Dalyho server cbs.ca.

Zní to logicky i z toho důvodu, že zatímco z olympiády nemá NHL žádný profit, výdělek ze světového poháru si rovnoměrně rozdělí hráčská asociace a vedení soutěže. Totéž bude platit pro chystaný „Ryder Cup“.

Bezradný Fasel
Prezident Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel řekl, že přes své klady není světový pohár náhradou za olympijské hry. Dodal ale, že tentokrát bude dohoda obtížná. Hry se v roce 2018 budou konat v Koreji, o čtyři roky později v Kazachstánu, nebo v Číně. „To je pro nás nepříznivé, protože diváci v USA a v Kanadě by zápasy sledovali v noci, ale uděláme vše, abychom hráče z NHL na olympiádě viděli,“ dodal. Podle NHL je „olympiáda věcí zítřka, zatímco světový pohár je záležitostí dneška, a tak má prioritu“. O účasti hráčů v Soči se rozhodlo až rok před začátkem her.