Hoteliéři čekají úspěšný závěr roku

Hotel Radhošť (ilustrační foto)

Hotel Radhošť (ilustrační foto) Zdroj: Mlada fronta

Tuzemské hotely a další ubytovací zařízení mají za sebou v kontextu minulých let úspěšný rok. Počet hostů i výnosy letos rostou, potvrdit to navíc mají silné svátky koncem roku.

Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací očekává podle rezervací na Vánoce a silvestra stejnou nebo větší obsazenost než loni přes osmdesát procent hoteliérů. Většina se sice přiklání ke stagnaci, u zbytku ale převažují optimisté nad skeptiky. „Na silvestra už je většina hotelů totálně vyprodaná a aktuální doprodej se realizuje jen v případě storen. Na některé hotely jsme dokonce zavedli waiting list,“ uvedl ředitel prodeje a marketingu řetězce Orea Hotels Milan Pavelka. Podle něj je zájem hlavně o hory a lázně. Umístění hotelu rozhoduje o úspěšnosti i ve velkých městech. Podle prezidenta asociace Václava Stárka si letos dobře vedou hlavně zařízení v centrech, hůře je na tom periferie, odkud hosté utíkají.

Nárůst hlásí i největší tuzemská síť EuroAgentur. Na silvestra má zatím obsazeno 86 procent kapacity, což je o šest bodů více než loni. V Praze už přitom obsazenost překročila devadesát procent. Po letech krize si hotely dovolují zvedat cenu, u EuroAgentur průměrná silvestrovská cena vzrostla o osm procent. Odborníci hotelům a dalším ubytovnám předpovídají pro letošek rekord v počtu hostů.

„Vzhledem k progresivnímu růstu v letošním roce, kdy nárůst počtu turistů za třetí čtvrtletí 2012 činil téměř devět procent, očekáváme překročení magické hranice sedmi milionů zahraničních turistů,“ řekl deníku E15 ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Analytická společnost Mag Consulting číslo upřesňuje na 7,2 milionu oproti loňským 6,7 milionu. Při sečtení Čechů a cizinců má počet hostů dokonce poprvé překročit hranici třinácti milionů.

Hosté v českých ubytovacích zařízeníchHosté v českých ubytovacích zařízeních | E15

„Pokud nedojde k nepředvídaným událostem, předpokládáme, že zejména díky dynamickému růstu vzdálených trhů bude pozitivní vývoj cestovního ruchu v Česku pokračovat i v následujícím roce,“ doplnil Vondruška. Růst potvrzuje i Česká národní banka. Za první tři letošní čtvrtletí eviduje v platební bilanci příjmy z cizineckého ruchu téměř 105 miliard korun, loni to bylo 96 miliard.

Cestovní ruch se přitom v letošním roce vzpamatoval celosvětově. V polovině prosince měl podle OSN vůbec poprvé počet turistů na celé zeměkouli překročit miliardu. Tahouny jsou hlavně Číňané a Rusové.