Hvězdné války pomohly výrobci hraček Hasbro k téměř dvojnásobnému zisku

Hračky s tematikou Hvězdných válek

Hračky s tematikou Hvězdných válek Zdroj: Pixabay.com

Čistý zisk amerického výrobce hraček Hasbro v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o více než 80 procent na téměř 50 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Hasbro těží například ze silné poptávky po figurkách z filmové série Hvězdné války či po panenkách princezen z animovaných filmů společnosti Disney.

Tržby společnosti stouply o 16,5 procenta na 831 milionů dolarů a zisk na akcii se zvýšil na 38 centů z 21 centů před rokem. Výsledky tak výrazně překonaly očekávání analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali se ziskem 24 centů na akcii při tržbách 777 milionů dolarů.

Hasbro je druhým největším výrobcem hraček ve Spojených státech. Jedničkou je konkurenční společnost Mattel, která zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí ve středu.

Hračkářský průmysl ve Spojených státech podle listu The Wall Street Journal v poslední době zažívá obrodu, což zmírňuje obavy z toho, že děti nahrazují tradiční hračky chytrými telefony a počítačovými tablety. Podle údajů výzkumné společnosti NPD Group loni prodej hraček v USA stoupl o 6,7 procenta, tedy nejprudším tempem za více než desetiletí.

Vývoj akcií společnosti HasbroZdroj: euroinvestor.com