Igelitku už v obchodě zadarmo skoro nedostanete. Nastupuje papír

Igelitová taška

Igelitová taška Zdroj: ČTK

Jak skladovat igelitky, aby nezabíraly místo a byly po ruce
Ilustrační foto
Síťovka
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Většina obchodníků nedává igelitové tašky zdarma, nahradila je papírovými sáčky, nebo je zpoplatnila. Zbytek čeká na výsledné znění novely, kterou poslanci v listopadu pustili do druhého sněmovního čtení. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci. Novela rozdávání lehkých plastových tašek zakazuje.

 

Tašky zdarma nejčastěji dávají prodejci s oblečením, v obchodech s potravinami už prakticky skončily. "Na výdejnách nyní rozdáváme papírové tašky ve třech různých velikostech. Igelitové jen výjimečně. Pokud bude vyžadováno, jsme připraveni přejít plně na papír," řekla za internetový obchod Zoot Andrea Burgerová.

I ostatní prodejci, kteří zatím tašky dávají, vyčkávají na finalní znění novely. "Legislativní změny samozřejmě sledujeme a zachováme se dle konečné podoby zákona," sdělila Veronika Kovaříková z tiskového oddělení C&A.

V mnoha obchodech s oblečením jsou tašky zpoplatněné, například v síti KiK již déle než pět let. "Naše krátkodobé snahy o nahrazení těchto plastových tašek za ekologicky šetrnější látkové nebyly zákazníky zcela dobře přijaty, zejména z důvodu vyšší ceny. Zákazníci se dotazovali po klasických igelitkách, a proto jsme se k nim vrátili zpět. Na všech prodejnách jsou proto plastové tašky dostupné od dvou korun," uvedl jednatel řetězce František Wagner.

Jinde závisí na rozhodnutí konkrétní pobočky. Například Wrangler má své tašky z papíru. Pokud se obchodní partneři rozhodnou použít igelitové tašky, většinou podle Anny Pucové z marketingu společnosti připočtou na účtenku symbolickou korunu.

Tašky zdarma také od letošního léta neposkytují drogerie DM. "Zákazníci mají možnost zakoupit si v prodejnách dm nejen papírovou tašku, ale zároveň jim také doporučujeme užívat opakovaně použitelné tašky," uvedl mluvčí Jiří Peroutka.

Lidé zřejmě od roku 2018 nebudou moci podle zákona získat v obchodech zdarma lehké plastové tašky. Bezplatné by měly zůstat tenké sáčky například na pečivo. Cílem úpravy je omezit objem plastového odpadu.

V Česku se podle studie Evropské komise z roku 2011 pohybuje spotřeba všech plastových tašek, tedy včetně silnostěnných i tenkých sáčků, kolem 300 kusů na osobu a rok. Opatření by mělo trvale snížit jejich roční spotřebu do konce roku 2019 na 90 kusů na osobu a do konce roku 2025 na 40 kusů.