Slovenské igelitky rozloží kompost za pár dnů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Roland zh - Wikimedia Commons

Vědci ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě přišli s patentem, který může změnit dosud zažitý pohled na plasty. Vyvinuli igelitku, kterou stačí hodit na kompost a během několika dní se beze zbytku rozloží. Vědci už jednají s firmami na výrobu obalových fólií, lahviček na léky či českým výrobcem 3D tiskáren.

„Náš přínos spočívá v tom, že jsme odstranili jednu z podstatných negativních vlastností přírodních biologicky rozložitelných materiálů, což je křehkost. Vytvořili jsme jedinečnou kombinaci polymerů a příměsí, z níž vzniká pevný materiál. Navíc tento materiál neztrácí pevnost ani dlouhým skladováním ani vlivem povětrnostních podmínek, tedy působením deště či slunce,“ říká Pavel Alexy z Oddělení plastů a kaučuku na Fakultě chemické a potravinářské technologie bratislavské technické univerzity.

Na rozdíl od dosavadních plastů, které byly označovány za rozložitelné, ty, které vyvinuli Bratislavané, zmizí v přírodě za pár dní. Jsou vyrobeny ze syrovátky, kukuřice a cukrové třtiny. Tyto složky na kompostu napadají bakterie. Pro tyto vlastnosti je o nový vynález velký zájem. „Spolupracujeme s vynálezci. Chceme poctivý a funkční produkt, který bude mít velký potenciál zejména v budoucnosti. Rádi bychom novou technologií vyráběli obalové fólie,“ řekl Jaroslav Mervart, předseda představenstva firmy Chemosvit.

Podle odhadů má vynález několikamilionovou hodnotu, která bude jen narůstat. Na jednoho Evropana připadá 198 kusů použitých igelitových tašek ročně. Evropská unie jim proto vyhlásila boj. Do roku 2020 chce výrazně snížit množství používaných igelitových tašek a zvažuje i úplný zákaz jejich výroby. Unijní kroky by tak vyvážily i některé nevýhody vynálezu, hlavně poměrně vysokou cenu produkce.