IKEA má další potravinový problém. V losích lasagních se našlo vepřové

IKEA

IKEA Zdroj: profimedia.cz

Švédský nábytkářský řetězec IKEA zastavil ve svých obchodech v Evropě prodej mražených lasagní s losím masem, protože podle informací švédské centrály se v jedné dodávce tohoto výrobku našly stopy vepřového.

Na českém webu IKEA byly ještě dnes dopoledne losí lasagne v nabídce, ale při telefonickém dotazu na jejich dostupnost jedna z pražských prodejen ve stejné době sdělila, že tyto lasagne „jsou již vyprodány“.

Švédský dodavatel vyrobil pro firmu IKEA kolem 10 tisíc tun losích lasagní. Řetězec podle agentury Reuters jejich prodej zastavil ve svých obchodech v 18 evropských zemích poté, co testy belgických úřadů koncem března odhalily, že výrobek částečně obsahuje vepřové maso.

Sedmnáct tisíc balení

„V pátek jsme obdrželi potvrzení, že jedna výrobní šarže obsahovala malé množství mletého vepřového, které tvořilo zhruba procento celkového masa ve výrobku,“ řekla podle Reuters mluvčí IKEA Tina Kardumová. Upřesnila, že špatná dodávka představuje kolem 17 tisíc balíčků lasagní.

IKEA v únoru podobně zastavila v řadě zemí včetně Česka prodej masových kuliček poté, co testy ukázaly, že výrobky, které měly být jen z vepřového či hovězího masa, obsahovaly až deset procent koniny. Tato skutečnost nebyla provázena zdravotními problémy zákazníků, ale byla hodnocena jako klamání spotřebitele.

O problémech s potravinami čtěte více: