Inspekce bojuje se špínou v restauracích, zavřela dalších 12 provozů

Jedna ze zavřených restaurací

Jedna ze zavřených restaurací Zdroj: Repro potravinynapranyri.cz

SZPI zavírala kvůli špatné hygieně další restaurace a prodejny
SZPI zavírala kvůli špatné hygieně další restaurace a prodejny
SZPI zavírala kvůli špatné hygieně další restaurace a prodejny
SZPI zavírala kvůli špatné hygieně další restaurace a prodejny
SZPI zavírala kvůli špatné hygieně další restaurace a prodejny
10
Fotogalerie
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v boji s nedostatečnou hygienou v restauračních zařízeních a prodejnách. Kvůli nečistotám v kuchyni či výskytu hlodavců aktuálně zavřela dalších 12 provozoven.

Mezi aktuálně zavřené provozovny patří na restaurace Čerchovanka v Horšovském Týně, hospoda Na Hlavní v Lešanech, Sport Bar v Jedovnici, Česká hospoda ve Vlašimi, večerka Van Phi Vo v Brně - Slatině či obchod Domita v Milevsku.

Důvody byly například plísně na zdech, nevyhovující skladování potravin, výskyt hlodavců, ale také chybějící připojení na kanalizaci či nepřijatelné umístění přenosného toalety. Jedna z restaurací měla dokonce v kuchyni lyže, kolo a postel, popisuje zpráva inspekce.

Galerie: podívejte se, jak to vypadalo v zavřených zařízeních

Kvůli nedostatečné čistotě hrozí kontaminace potravin anebo nelze dodržet hygienické předpisy, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Ve vážnějších případech ukládá inspekce ve správním řízení pokutu, v mírnějších obvykle nařizuje pouze provozovnu uvést do stavu, kdy je možné znovu otevřít.

Také na jaře inspekce zavírala ve velkém

Potravinářská inspekce zavírala restaurační zařízení také koncem května letošního roku. Mezi zavřené restaurace a hospody kvůli zanedbané hygieně, špíně či nánosu mastnot v kuchyních patřila například Pivnice u Přidalů v Hrušovanech u Brna, hospoda Pod smrkem v Křečhoři na Kolínsku, Čínská restaurace Jing Du v Plzni v Roosveltově ulici, Vinárna u Marka v Jičíně a restaurace Zlatý dvůr v Praze na Starém Městě.

Hlodavce či jejich trus inspektoři našli vedle zanedbaných a špinavých prostor v Restauraci u Susů ve Světicích v okrese Praha-východ a v Tabáku U Michala v Hrušovanech u Brna

Potraviny na pranýři
Spotřebitelé mohou zjištění inspekce sledovat na portálu Potraviny na pranýři, kde je k dispozici i fotodokumentace.

Čtyři zavřené prodejny

Prodejny potravin zavřela inspekce čtyři. Jednou byla Hruška ve Všestarech na Královéhradecku, kde se vyskytovali nejen hlodavci, ale i mravenci. Dále šlo o tři vietnamské prodejny, a to v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku, kde bydleli lidé tam, kde se zároveň skladovaly potraviny, a majitel zanedbal úklid. Další zavřenou byla večerka TONDA - Thi Hao Cu v Heřmanově Městci na Chrudimsku a poslední je večerka v Drnovicích na Vyškovsku.

Inspekce také zavřela Karlovu pekárnu v Tišnově na Brněnsku. V době kontroly se měnila chlebová pec za novou, přičemž nepořádek z montážních prací znečišťoval využívané pracovní plochy. V prostorách mezi výrobou a expedicí byly navíc neomítnuté zdi.