Internetová agentura New Travel je v insolvenci, dluží 21 milionů

Web agentrury New Travel.cz

Web agentrury New Travel.cz Zdroj: Reprofoto NewTravel.cz

Soud zahájil insolvenční řízení s internetovým prodejcem zájezdů New Travel.cz. Pátá největší cestovní agentura v Česku má závazky po splatnosti 10,7 milionu korun, celkem dluží 21 milionů korun. Vyplývá to z návrhu na zahájení insolvence, který společnost podala sama na sebe. Stránky New Travel.cz jsou stále v provozu. Klientů se zahájení řízení údajně nedotkne.

„Přes pevné zakotvení a dobré jméno dlužníka na trhu cestovního ruchu se v posledních letech do jeho ekonomické situace negativně promítaly některé vnější a vnitřní vlivy, v důsledku jejich působení se postupem času dlužník ocitl ve stavu úpadku,“ uvádí se v návrhu.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur by se závazky agentury New Travel.cz měly týkat pouze obchodních vztahů, nikoli klientů. Cestovní agentura podle asociace s ohledem na své finanční problémy již v průběhu roku loňského roku začala spolupracovat s portálem eTravel.cz, který místo ní smlouvy s klienty uzavíral. New Travel.cz by tak již neměla mít žádné klienty, kteří na dovolenou ještě neodcestovali.

New Travel nyní jedná o vstupu strategického partnera, který dodá nejen kapitál, ale bude zárukou posílení obchodní pozice. „Dlužník je připraven realizovat kroky směrem k nákladové optimalizaci a zefektivnění vlastního hospodaření,“ píše se v návrhu.

Tříměsíční ochrana před věřiteli

S vyhlášením tříměsíčního moratoria, které dlužníkovi poskytne dočasnou ochranu před věřiteli a před případným rozhodnutím o úpadku, souhlasí podle návrhu věřitelé, jejichž hodnota závazků dosahuje 52,7 procenta z celkového dluhu. Vyhlášení moratoria má podle New Travel především poskytnout čas a pomoci úpadkovou situaci překonat.

Společnost New Travel.cz působí na trhu podle údajů v obchodním rejstříku od roku 2006, nabízí zájezdy 150 cestovních kanceláří. Podle asociace New Travel.cz prodává ročně zájezdy cestovních kanceláří za přibližně 200 milionů korun.