Jachtařský America’s Cup zavítá v rámci jednoho závodu i do Ománu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Donan.raven via Wikimedia Commons (CC BY SA 3.0)

Blízký východ slaví další průlom na sportovním poli. Poté, co se zde koná pravidelně velká cena formule 1 a Katar získal pořadatelství fotbalového světového šampionátu, se příští rok uskuteční v Ománu jedna regata legendárního jachtařského závodu o Pohár Ameriky, což je nejstarší sportovní trofej na světě.

Samotné finále Poháru Ameriky se koná až v roce 2017, dva roky před tím však probíhají závody, jejichž výsledky se započítávají do kvalifikace.

Jeden z těchto závodů se uskuteční v únoru příštího roku v Ománu. Je to vůbec poprvé, co soutěž zavítá do tohoto regionu. „Prospěch akce pro Omán bude obrovský,“ uvedl šéf tamního jachtingu David Graham.

Největší sportovní akce na Blízkém východěNejvětší sportovní akce na Blízkém východě | E15

„Budou tu světoví jachtaři, pokrytí akce v mediálním světě je obrovské, nyní bude pozornost zaměřena na Omán. Je to velká příležitost ukázat naši zemi v jiném světle,“ dodal Graham.

V květnu se jedna regata uskuteční v New Yorku, kam se závod vrací poprvé od roku 1920. Finálovou regatu uspořádají v roce 2017 Bermudy. Podle studie, kterou nechalo vypracovat vedení závodu, bude přínos pro místní ekonomiku téměř 250 milionů dolarů. Sledovanost závodu je mimořádná, globálně dosahuje téměř 300 milionů diváků.