Jak na učení, které baví? Efektivní metody naučí ScioCamp

Jak na učení, které baví? Efektivní metody naučí ScioCamp

Jak na učení, které baví? Efektivní metody naučí ScioCamp

Mnohé děti se učí, ale nenaučí. Důvodem je, že neví, jak na to, a ani je to nebaví. Není divu, způsob výuky ve škole je postavený zejména na biflování a nepočítá s přirozenou touhou objevovat. Na ScioCampu děti přijdou na to, že učení je zábava a že existují efektivní přístupy a metody. Ve škole jim to pak jde daleko snáze.

Děti se od malička učí přirozeně, rády a rychle. Přitom není potřeba jim říkat, jak to mají dělat. Potřebují se naučit dovednosti pro život, a tak je to pro ně přirozené a baví je to. Nad procesem učení nepřemýšlejí. Neustále něco zkoušejí, zkoumají, ptají se. S nástupem do školy se to ale může změnit. Velké množství látky nutí děti memorovat a biflovat se mnoho informací bez kontextu, a tak se může stát, že často i dříve zvídavé děti nosí domů špatné známky a potýkají se s problémy. Byly postavené do nepřirozené situace a nedostaly nástroj pro to, jak zvládnout množství látky.

Školní učivo děti zvládnou, když se naučí, jak na to

Pokud školáci přizpůsobí způsob učení své přirozenosti, mohou dosahovat skvělých výsledků ve většině předmětů. Velmi důležité je tedy rozpoznat styl učení daného dítěte a také mu ukázat možnosti, metody i postupy, jak se může pomoci svého osobního stylu efektivně učit. Právě takovou náplň mají ScioCampy, kurzy, které ve všech svých formách i typech pracují s dětmi a představují jim spektrum metod osvojování učiva. Správná identifikace přirozené cesty pomáhá dětem dosahovat lepších výsledků. Navíc je v současné době schopnost umět se efektivně učit velkou výhodou, protože vzdělávání je celoživotním procesem, a tak tuto dovednost potřebujeme nejen pro školu.

ScioCampy pracují zážitkovou metodou, a tak učení bude děti bavit

Ve dvou květnových víkendech pracují s dětmi lektoři pomocí metod zážitkové pedagogiky, proto nehrozí, že by se děti nudily. „Když mi rodiče řekli, že mě pošlou o víkendu na kurz, tak jsem byl naštvaný, ale během kurzu jsem pochopil, že se mi splnilo přání, aby učení nebylo otrava. Navíc je tu legrace a našel jsem kamarády. Přál bych si, aby takhle vypadal den ve škole,“ říká dvanáctiletý Štěpán. Na kurzu se děti setkají s různými technikami učení a lektoři jim pomohou najít tu, která jim nejvíce vyhovuje. Děti se tu také učí, jak pracovat s pamětí a různými druhy textů. Také se po celou dobu pracuje na posílení motivace dětí k učení. „Děti jsou také motivované k dalšímu rozvoji. Tak je potkáváme i na dalších ScioCampech, ať už s tématikou silných stránek nebo komunikace. Mimo tuto víkendovou formu máme také letní ScioCampy, které trvají týden. Tam si děti danou problematiku osvojují hlouběji, ale čeká je také zábava při táborových aktivitách,“ říká Lukáš Šlehofer, který se ve Scio věnuje metodice ScioCampů.

Více informací a možnost přihlásit se najdete na www.sciocamp.cz.