Japan Post koupí za pět miliard dolarů australskou firmu Toll

Dopis - ilustrační foto

Dopis - ilustrační foto

Japonská poštovní a finanční společnost Japan Post Holdings se dohodla na převzetí největší australské přepravní a logistické firmy Toll Holdings. Zaplatí za ni 5,1 miliardy dolarů (123,5 miliardy korun). Transakce představuje doposud největší japonskou akvizici v australském podnikovém sektoru, uvedla agentura Reuters.

Dohoda je rovněž největší akvizicí v historii společnosti Japan Post, která se hodlá zařadit mezi přední mezinárodní logistické i finanční podniky. Japan Post, kterou vlastní japonská vláda, by letos měla v rámci privatizace uvést své akcie na tokijskou burzu.

Společnost Japan Post nyní hledá nové zdroje růstu v zahraničí, protože Japonsko čelí úbytku populace. „Učinili jsme první krok k tomu, abychom se stali globální logistickou společností,“ prohlásil prezident podniku Taizo Nišimuro.

Podle japonské firmy bude sloučená skupina z hlediska tržeb pátým největším poskytovatelem logistických služeb na světě. Japan Post chce navíc využít zkušenosti společnosti Toll k dalším akvizicím v Asii, Evropě a Severní Americe.