Julius Meinl se vrací, do konce roku otevře v Praze první obchod

Julius Meinl

Julius Meinl Zdroj: CC BY-SA 3.0: David Hulme via Flickr

Rakouská společnost Julius Meinl se po osmi letech vrací do Česka. Nikoliv jako řetězec supermarketů, ale jako společnost se zaměřením na lahůdky. Ve středu 18. prosince by měla v centru Prahy otevřít třípatrový dům s delikatesami.

Obchodní dům nabídne na ploše 2500 metrů čtverečních potravinářské výrobky a kulinářské delikatesy. Sortiment by měl rozsahem odpovídat vídeňskému vzoru. Gurmánský palác se otevře v těsné blízkosti Václavského náměstí, v ulici 28. října v objektu City Palais.

Pro českou metropoli se společnost rozhodla z řady důvodů. „V důsledku historie rodu Meinl, a dále protože tento koncept v současnosti v Praze neexistuje. Ale i z důvodu blízkosti k Vídni,“ uvedl jednatel společnosti Julius Meinl Praha Herbert Vlasaty. Podle něj firma nabídne dodatečné služby jako dodání zboží až do domu a catering.

Obchod Julius Meinl ve VídniObchod Julius Meinl ve Vídni | CC BY-NC-SA 2.0: Geil Halvorsen via FlickrObchod Julius Meinl ve Vídni

Historická secesní budova City Palais je kulturní památkou zapsanou na seznamu kulturních památek UNESCO. Budova byla postavena na počátku 20. století významným architektem a stavitelem Matějem Blechou. Rekonstruovala ji stavební firma Strabag.

Obchodní řetězec Julius Meinl odešel z českého trhu v roce 2005. Firma v Česku provozovala 88 supermarketů, většinu z nich převzala společnost Ahold. Meinl na tuzemském trhu působil 11 let.