Jurečka chce omezit plýtvání s jídlem. Bude kvůli tomu jednat s řetězci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude jednat se zástupci obchodních řetězců. Chce omezit plýtvání s potravinami a řetězce zapojit do podpory tuzemských výrobců. Ministerstvo má také v plánu v polovině října spustit kampaň na propagaci domácích potravin. Má zmírnit dopad ruského embarga na dovoz potravin z EU na české výrobce.

Jurečka již dříve uvedl, že k menšímu plýtvání potravinami by mělo přispět hlavně dořešení funkčnosti potravinových bank. Do nich by výrobci a prodejci posílali zboží těsně před vypršením doby spotřeby. Potraviny by se poté poskytovaly například nevládním organizacím pro sociálně potřebné.

Současná legislativa znemožňuje bankám potraviny nakupovat, mohou je jen získat jako dar. Tomu, aby například obchodní řetězce dávaly na dobročinné účely více potravin, brání daňové předpisy. Při darování musí firma odvést státu 15procentní DPH z ceny jídla, což je tedy dražší než jeho likvidace.

Jinak nezávadné potraviny tak končí zbytečně v kontejnerech. Ministerstvo financí prý chystá daňovou změnu, jež má darování jídla řetězcům usnadnit.

Zbytečně vyhozené tuny

V EU se ročně vyhodí 90 milionů tun potravin, což představuje 180 kilogramů na obyvatele ročně. Nejvíce se vyhazuje ovoce a zelenina. V Česku zatím neexistuje údaj o množství potravinového odpadu. Číslo by mělo být známé v roce 2016.

Ministerstvo zemědělství podle Jurečky kvůli zvýšení nákupu domácích potravin chystá spustit od 15. října do vánoc osvětovou kampaň za zhruba 50 milionů korun. Akce s názvem České vánoce s regionální potravinou má být zaměřena především na výrobky se značkami Klasa, Regionální potravina, Bio nebo Český výrobek garantovaný Potravinářskou komorou.

Ministr chce na kampani spolupracovat s potravinářskými firmami i obchodními řetězci.