Karlův most prý předčí i Velkou čínskou zeď. Turisté přesto Prahu nešetří

Pohled na Karlův most

Pohled na Karlův most

Pražské památky znovu zabodovaly na mezinárodní turistické scéně. Známý cestovatelský portál TripAdvisor přiřkl pražskému Karlovu mostu 16. příčku na jeho pravidelně vydávaném seznamu 25 globálních „zázraků,“ které by si turisté napříč světem určitě neměli nechat ujít. Karlův most tak za sebou nechal mezi jinými i čínskou Velkou zeď, památník amerického 11. září, či operu v australském Sydney.

„Most nabídne jeden z nejhezčích pohledů na město i na Vltavu a patří k nejkrásnějším pražským památkám,“ uvádí web v medailónku památky. V pětistupňovém hodnocení serveru nicméně dává Karlovu mostu nejvyšší známku „excelentní“ jen něco přes 60 procent z 16 tisíc turistů, kteří slavný most navštívili a o svou zkušenost se chtějí podělit s ostatními cestovateli. Některé příspěvky totiž pražský turistický magnet vůbec nešetří.

„Přejít Karlův most bylo kvůli davům turistů neskutečně obtížné a zcela mi to zkazilo dojem z tohoto místa,“ stěžuje si jeden z diskutérů na internetových stránkách TipAdvisor. „Od mnoha lidí jsem slyšel, jak je Praha krásná. Já se setkal jen s nepřátelskými reakcemi vůči turistům, myšlení Čechů je jako před 30 lety a milí lidé jsou tu vzácností,“ uvedl jiný turista.

„Navíc se vždycky musíte ujistit, kolik dostanete ve směnárně za svá eura. Kurzy, které svítí na tabulích, totiž často neplatí. Většina lidí nemluví anglicky a ani to nemají chuť zkoušet. Buďte obezřetní i vůči restauracím, doporučuji stravovat se v čínských a vietnamských restauracích, kde aspoň mluví anglicky,“ shrnul situaci jiný turista.

Nejatraktivnější je Angkor Wat, rozhodli uživatelé TripAdvisoru

Nejatraktivnější světovou památkou vyhlásil TripAdvisor kambodžský chrám Angkor Vat. Stříbro získalo peruánské Machu Picchu, třetím nejzajímavějším místem světa označil portál indický Tádžmahal. Do první desítky se mimo jiné vešla slavná La Sagrada Familia v Barceloně, legendární Alcatraz, či socha Krista v brazilském Riu.

TripAdvisor se označuje za největší cestovatelský server na světě. Loni ho každý měsíc navštívilo více než 260 milionů uživatelů, kteří napsali přes 150 miliónů hodnocení. Ankety portálu TripAdvisor.com patří mezi nejsledovanější v oblasti cestovního ruchu.