Klenotnictví Tiffany zdvojnásobilo zisk, ale kazí mu ho silný dolar

Tiffany, ilustrační foto

Tiffany, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Daniel Lobo via Flickr

Čtvrtletní zisk renomovaného amerického klenotnictví Tiffany se více než zdvojnásobil a dosáhl 91 milionů dolarů (2,3 miliardy korun), zaostal však za očekáváním analytiků. Firma, která se potýká s negativními dopady silného kurzu dolaru, navíc zhoršila odhad celoročního zisku. Cena akcií podniku se po zveřejnění výsledků propadla o šest procent.

Tržby společnosti ve třetím fiskálním čtvrtletí, které skončilo 31. října, meziročně klesly o dvě procenta na 938 milionů dolarů. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s jejich růstem, v průměru o jedno procento na 971 milionů dolarů.

Generální ředitel Frederic Cumenal upozornil, že silný kurz dolaru po přepočtu snižuje hodnotu zahraničních příjmů a má negativní vliv na výdaje zahraničních turistů ve Spojených státech. Celkové spotřebitelské výdaje podle něj podkopávají nejisté ekonomické podmínky v USA i v dalších regionech.

Společnost nyní předpokládá, že zisk na akcii se jí za celý fiskální rok sníží o pět až deset procent. V předchozí prognóze počítala s poklesem o dvě až pět procent.