Knihkupci: Češi loni koupili knihy za sedm miliard korun

Knihovna, ilustrační foto

Knihovna, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Češi loni koupili knihy za sedm miliard korun, za výtisk průměrně zaplatili zhruba 240 korun. Vyplývá to ze Zprávy o českém knižním trhu 2011/2012 Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Podobná statistika je v ČR zveřejněna poprvé.

Počet v Česku vydaných titulů se loni snížil o necelých sedm procent na 16 tisíc, uvedl svaz s odvoláním na čísla České národní bibliografie. „Je to zhruba o 2000 titulů méně než v roce 2008, kdy došlo k prvnímu zvýšení DPH na knihy,“ řekla tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcela Turečková.

Podle nedávné studie Jiřího Trávníčka v roce 2010 Češi v průměru koupili pět knih a vydali za ně 1214 Kč. Oproti poslednímu průzkumu v roce 2007 je to pokles, před pěti lety si čtenáři pořídili v průměru 6,6 knihy ročně a zaplatili za ně o 89 Kč více.

V České republice je přes 550 „kamenných“ knihkupectví se všeobecnou nabídkou a zhruba 50 specializovaných prodejen. Specifikem českého trhu je pak podle zprávy významná role hlavních knižních velkoobchodů (Euromedia Group, Kosmas, Pemic Books), které provozují vlastní maloobchodní sítě i internetová knihkupectví.

V roce 2011 vydalo alespoň jednu knihu zhruba 2500 subjektů, tedy o osm procent meziročně méně. Z toho pouze 235 nakladatelů vydalo více než deset titulů. Třemi největšími nakladatelskými subjekty v Česku jsou Albatros Media, Euromedia Group a Grada Publishing.

Nabídka českých e-knih je podle Turečkové stále v jednotkách tisíc titulů a vydává je pouze zhruba 150 nakladatelů. „V prvním pololetí roku 2012 přibylo nakladatelů, kteří své novinky vydávají zároveň v tištěné i elektronické formě, například Argo, Jota, Host, Moba či Kniha Zlín,“ dodala.

Břetislav Janoušek: E-knihy jsou u nás zatím marginálie

Na podporu propagace literatury a vydávání knih udělilo loni ministerstvo kultury granty v celkové výši zhruba 28,8 milionu korun, tedy o 4,5 milionu korun méně než v roce 2010. Kraje vyčlenily 8,7 milionu Kč.