Kolem Čedoku krouží Rusové

Seznam a Čedok spouští internetový prodej letenek.

Seznam a Čedok spouští internetový prodej letenek.

Český trh cestovního ruchu se možná brzy dočká dalšího velkého strategického investora ze zahraničí. Tentokrát ale nepřijde ze Západu, jako se to stalo v případě tuzemské jedničky Exim Tours, nýbrž z Východu.

Podle dvou zdrojů deníku E15 se kolem Čedoku ochomýtají investoři z řad největších ruských cestovních kanceláří. Mezi jinými zřejmě i cestovatelský obr Biblio Globus podnikatele Alexandra Tugolukova. Ten už v Česku figuruje podle obchodního rejstříku ve firmě European Travel Partner, skrze kterou sem přijíždějí tisíce ruských turistů ročně.

„Nějaké aktivity už byly vyvinuty,“ řekl deníku E15 obeznámený činitel. Zatím je vše zřejmě ve fázi oťukávání. Není tak například jasné, zda Rusové mají zájem o celou firmu nebo pouze o její části. Představitelé Čedoku nicméně tyto zvěsti popírají. „Já žádnou takovou informaci nemám,“ řekl deníku E15 předseda dozorčí rady Čedoku a donedávna ředitel Miroslav Res. V podstatě stejně se vyjádřil i mluvčí a marketingový ředitel mateřské firmy Odien Tomáš Brejcha. O ničem neví podle svých slov ani ředitelka firmy European Travel Partner Elena Butakova.

Odejde americko-turecký investor?

Nejstarší česká cestovní kancelář Čedok už prošla velkou změnou vlastnické struktury v roce 2007. Tehdy ji koupila od tuzemské Unimex Group právě americko-turecká investiční skupina Odien. Ta ovšem funguje spíše jako finanční a nikoli strategický investor. Její případný odchod po sedmi letech by se tak jevil jako logický krok.

Biblio Globus patří k největším ruským touroperátorům. Jen loni odbavila přes dva miliony klientů, což je fakticky ekvivalent celého českého trhu.

Čedok se dlouhodobě drží v trojici tuzemských lídrů, velikostně je ale nesrovnatelně menší. Do zahraničí odveze zhruba desetkrát méně turistů než ruská firma. Rusové by mohli otřást i tuzemským trhem charterových letů, pokud by se rozhodli přivést si do Česka svého dopravce firmu Transaero. Pokud Čedok ovládnou Rusové, získají i poloviční podíl v CK Eso travel, která rovněž patří k nejvýznamnějším hráčům na trhu. Vstupem zahraničních partnerů postupně padá české specifikum, že největší cestovky ovládají tuzemští majitelé. Majstrštyk se povedl zakladateli Exim Tours Feridu Nasrovi, který nedávno prodal firmu německému Rewe, ale dál Exim Tours řídí.