Konec bojkotu: výrobky Danone se vracejí do Kauflandu

Danone

Danone Zdroj: profimedia.cz

Mlékárenský koncern Danone opět začal dodávat své výrobky do hypermarketů Kaufland. Upozornil na to internetový deník Insider. Mléčné výrobky značek Actimel, Activia nebo Dobrá máma zmizely z regálů jednoho z největších maloobchodních řetězců v Česku začátkem loňského roku. Společnosti se tehdy nedohodly na podmínkách obchodní spolupráce.

K obnovení dodávek výrobků Danone do hypermarketů Kaufland nechce žádná ze stran uvádět podrobnosti. „Po několika jednáních nakonec společnosti Danone a Kaufland vytvořily a nastavily nový model obchodní spolupráce, který vyhovuje oběma smluvním stranám,“ řekl deníku Insider ředitel kvality a vnějších vztahů Danone Miloš Štafen.

Obchodní řetězec Kaufland patří podle dřívějších informací mezi nejtvrdší vyjednávače na českém trhu, za což ho kritizují někteří dodavatelé. Jako první dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu za porušení zákona o významné tržní síle, který reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Kaufland podle úřadu s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednával lhůty splatnosti delší než 30 dnů a dopustil se také dalších deliktů, za což mu byla vyměřena pokuta přes 13 milionů korun.

S Kauflandem také například v roce 2007 ukončil spolupráci v Česku a na Slovensku přední český výrobce cukrovinek Opavia-LU.

Původem francouzská potravinářská skupina Danone je největším výrobcem čerstvých mléčných výrobků na světě a druhým největším producentem minerální vody. Vyrábí také dětskou výživu a speciální výživu pro zdravotnické účely. Na český trh společnost vstoupila v roce 1990. Hypermarkety Kaufland patří společně s diskontními prodejnami Lidl do německé obchodní skupiny Schwarz.