Konina je v masových kuličkách i „hovězích“ burgerech

maso, ilustrační foto

maso, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Veterinární inspektoři patrně odhalili nedeklarované koňské maso ve dvou dalších masných výrobcích. Ve státním veterinárním ústavu v Olomouci potvrdili koňskou DNA ve vzorku masových kuliček z hovězího a vepřového masa a mletých hovězích burgerů.

Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Koňskou DNA kontrola potvrdila také ve výrobku Eismann Lasagne Bolognese původem z Lucemburska, o jehož výskytu na českém trhu ve čtvrtek informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

„Pozitivní vzorky byly ihned odeslány na potvrzovací analýzu do Státního veterinárního ústavu v Praze,“ uvedl Duben. Definitivní výsledky budou podle něj v pondělí. Pokud se přítomnost koniny v obou produktech potvrdí, počet případů na českém trhu by stoupl na čtyři. Již v pondělí totiž odhalila SZPI nedeklarované koňské maso namísto hovězího v lasagních od firmy Nowaco.

Do doby obdržení konečného výsledku budou podle mluvčího obě potraviny pod veterinární kontrolou a nesmí být uváděny do oběhu. Má se jednat o 760 kilogramů masových kuliček a 360 kilogramů předsmažených burgerů.

Koňské maso není pro člověka škodlivé a v Česku se běžně prodává. Na lasagních však podle SZPI nebylo označeno na obalu výrobku a jde o klamání spotřebitele, zákon v tomto případě umožňuje sankci až tři miliony korun.

Maso z Irska

Koninu označenou jako hovězí nejmenovanému českému odběrateli dodával i irský zpracovatelský podnik B&F Meats, oznámili dnes irští vyšetřovatelé. Ministr zemědělství Simon Coveney řekl, že závod B&F Meats ve městě Carrick-on-Suir dodával do Česka koňské maso deklarované v češtině jako hovězí. Ministr dodal, že policie a zemědělská inspekce dnes závod B&F uzavřeli.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Výrobce nahrazoval hovězí koninou kvůli tomu, že je levnější. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha zemích Evropy. V pondělí musel některé výrobky stáhnout z prodeje potravinářský gigant Nestlé.

: