Kumulovaná ztráta VLP přesáhla miliardu

Investiční skupina Penta koupila 100 procentní podíl ve vydavatelství Vltava-Labe-Press. Získala tak největší tuzemské regionální noviny Deník a tiskárny Novotisk. Na snímku ze 4. září 2013 je sídlo vydavatelství Vltava-Labe-Press v Praze Uhříněvsi.

Investiční skupina Penta koupila 100 procentní podíl ve vydavatelství Vltava-Labe-Press. Získala tak největší tuzemské regionální noviny Deník a tiskárny Novotisk. Na snímku ze 4. září 2013 je sídlo vydavatelství Vltava-Labe-Press v Praze Uhříněvsi. Zdroj: ctk

Důvodů, proč Penta vstoupila do VLP, může být více. Ekonomicky ale VLP v posledních letech strádala a v červených číslech je nepřetržitě od roku 2006. Kumulovaná ztráta z minulosti přitom podle zatím poslední dostupné výroční zprávy dosáhla 1,2 miliardy korun, tedy více než polovinu základního jmění ve výši 1,8 miliardy. Loni tak majitelé byli donuceni snížit základní kapitál na 930 milionů.

Ztráty se v posledních letech počítají v desítkách milionů ročně. Rekordními roky byla léta 2007 a 2009, kdy ztráty přesáhly tři sta milionů.

To by se mělo podle Penty změnit. „Samotnému vydavatelství chceme zajistit finanční stabilitu a rozvoj, který bude sledovat současné moderní trendy. Jasnou prioritou je pak další posilování významu Deníků v regionech,“ uvedl investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

Němečtí majitelé ale tvrdí, že firmu prodali ze strategických důvodů. „Tato transakce nám umožní se více soustředit na německý trh, kde chceme pokračovat v dalším růstu,“ uvedla šéfka a akcionářka Verlagsgruppe Passau Simone Tucci-Diekmann.

výsledky VLPvýsledky VLP | E15