Kvůli ruskému embargu by mohly potraviny zlevnit až o 15 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Přetlak na evropském trhu s potravinami v důsledku ruského embarga na dovoz potravin by mohl podle Potravinářské komory způsobit pokles cen potravin v průměru o deset až 15 procent. Rusko zakázalo v minulém týdnu veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států.

„Ano, mohlo by dojít k průměrnému poklesu cen potravin o deset až 15 procent v případě, že se vyplní hrozby, že se na náš trh začnou tlačit přebytky z ostatních zemí EU a nebudeme důsledně kontrolovat a zabraňovat dovozu výrobků za dumpingové ceny,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory (PK) Dana Večeřová.

Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje také na dovoz z Austrálie, Kanady a Norska. Zákaz dovozu z EU a USA se naopak nevztahuje na alkohol.

Sankce se v cenách některých potravin na českém trhu mohou promítnout podle obchodních řetězců v dalších týdnech. „Do vývoje ovoce a zeleniny se nicméně ruské sankce zásadně promítnou již téměř okamžitě. Cenově výhodnější produkty převážně z Polska ovlivní ceny i ostatních dodavatelů na trhu. Krátkodobě půjde převážně o košťáloviny, tedy brokolici či květák,“ uvedla mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková.

Jsou připraveni jednat

V dlouhodobém horizontu se podle ní sankce promítnou do cen například jablek, hrušek, cibulovin a také měkkých bobulovin jako jsou jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky. „Žádný z našich dodavatelů se na nás se svou nadprodukcí zboží v důsledku sankcí vyhlášených Ruskou federací do této chvíle neobrátil. Samozřejmě trh bedlivě sledujeme a jsme připraveni s dodavateli jednat,“ dodal mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Zemědělci v EU se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na domácím trhu přebytky, klesnou ceny a tržby a zvýší se nezaměstnanost. Někteří pěstitelé v této souvislosti mluví například o jablečné válce, kterou mezi sebou svedou členské státy EU ve snaze zbavit se ovoce určeného původně pro ruský trh.

Hamé žádá kompenzaci

Obavy z možné ztráty tradiční vývozní destinace, ale především z propadu cen, vyjádřila řada tuzemských potravinářských firem. Například největší konzervárny Hamé budou požadovat po vládě, potažmo po EU, kompenzaci případných škod a zmařených investic vzniklých omezením dodávek na ruský trh, uvedl v minulém týdnu generální ředitel společnosti Martin Štrupl. Pro Hamé je Rusko důležitým trhem. Při zhoršení situace po zákazu dovozu potravinářských a zemědělských produktů do Ruska firma očekává stomilionové ztráty.

Ruské sankce vůči západním státům jsou reakcí na předchozí sankce Západu vůči ruským jednotlivcům i firmám. USA a EU obviňují Rusko, které už v březnu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, z rozdmýchávání napětí na východě Ukrajiny a z podpory proruských separatistů.