Lázním Darkov se vrací arabská klientela, zůstala i na Ramadán

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Situace v arabských zemích se stabilizuje. Na tento trend poukazují zdánlivě nesouvisející čísla z Lázní Darkov. V poslední době tu totiž zaznamenali významný růst počtu klientů z arabských zemí.

Přitom ještě před nedávnem rehabilitační a léčebné zařízení řešilo problém s odlivem klientů ze severní Afriky a Blízkého východu, způsobený nepokoji v zemích arabského světa. Už v červenci byl ale citelný návrat arabských klientů.

V prvním prázdninovém měsíci pobývalo v Lázních Darkov zhruba 130 pacientů z arabských zemí. A v těchto dnech se na Karvinsku i přes právě ukončený Ramadán, měsíc přísného půstu, odříkání a modliteb, léčí přibližně 80 arabských pacientů. Mnozí z nich pobytem zde stráví více než jeden měsíc.

„Loni u nás po dobu Ramadánu zůstalo jen 20 klientů. Letos jsme ale přizpůsobili podmínky tak, aby mohli po celou dobu dodržovat půst, stravování až po západu slunce i všechna pravidla, která pro tento měsíc žádá Korán,“ uvedl předseda představenstva Lázní Darkov Jaroslav Čánek.

Arabové obvykle tvořili osm až 10 procent z celkového počtu přibližně třinácti tisíc zdejších pacientů za rok. V souvislosti s nepokoji v Egyptě a v oblasti Blízkého východu však v předchozích dvou letech poklesl počet Arabů v lázních na minimum a tito pacienti museli být nahrazováni samoplátci z tuzemska a jiných zahraničních oblastí.

Letos bude procento arabské klientely na celkovém počtu pacientů v Lázních Darkov vyšší než před začátkem zmíněného poklesu. „Bude to až okolo 15 procent. To je jasný signál, že pokud jde o cesty k nám, situace se stabilizovala a jde o skutečně viditelný návrat této naší mnohaleté klientely,“ doplnil Čánek.

„V týmu máme samozřejmě anglicky mluvící fyzioterapeuty, po letech praxe a kontaktu s arabskou klientelou už ale mnozí hovoří s pacienty i jejich jazykem,“ doplnila Petra Filipová z obchodního oddělení lázní a připomněla, že lázně také provozují společnou česko-arabskou léčebnou společnost v Dammámu v Saúdské Arábii.

Arabové však nejsou jedinými pravidelnými zahraničními klienty lázní. Darkov a Karvinou si oblíbili také . Každý rok jich sem zavítá více než 200.