Lidé oddalují výměnu elektrospotřebičů v domácnosti. Kvůli krizi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Češi v posledních třech letech oddalují výměnu vysloužilých elektrospotřebičů. Vyplývá to z průzkumu sítě elektroprodejen Expert Elektro, která vybírá staré a vysloužilé drobné spotřebiče prostřednictvím specializovaných sběrných boxů.

Podle společnosti toto zákaznické chování podnítily snahy o úspory v rámci stále se prodlužující finanční a ekonomické krize. „Lidé se svých domácích elektrických přístrojů zbavují , až když doslouží. Dříve si však zboží častěji měnili za nové či atraktivnější modely. Nyní je patrné, že s tím váhají nebo tak činí, když už je to skutečně pro domácnost potřeba,“ popsal ředitel prodeje Expert Elektro Robin Weintritt.

Společnost Expert Elektro ve spolupráci s firmou Elektrowin vybírá malé spotřebiče s rozměry do 25 centimetrů přímo na prodejnách samozřejmě bez povinnosti nákupu nového zařízení. Podle nové směrnice Evropské unie budou muset vybírat staré spotřebiče nejpozději od 14. února příštího roku všichni prodejci s elektrem o rozloze obchodu větší než 400 metrů čtverečných. „Přehledy vysloužilého zboží říkají, že celých 70 procent veškerého drobného elektroodpadu bylo vyrobeno před rokem 2005. S tím, jak lidé šetří, se průměrné stáří vyhozených spotřebičů prodlužuje,“ dodal Weintritt. Naopak Elektrowin upozorňuje, že ve sběru mnohdy končí i historická rádia či gramofony, které mnohdy mají jistou hodnotu.

Co se týče konkrétních čísel, tak lidé jen za letošní rok vyhodili do sběrných boxů v 53 prodejnách Expert Elektro více než tři a půl tisíce spotřebičů o váze přesahující 180 tun.