Maďarské hotely zažívají žně, zájem o pobyty vzrostl

Lákavé lázně. Zájem o pobyty v maďarských termálních
lázních roste.

Lákavé lázně. Zájem o pobyty v maďarských termálních lázních roste. Zdroj: Profimedia.cz

Letošní vánoční a silvestrovské rezervace již nyní slibují pro maďarské hotely lepší výsledky, než byly loňské, kdy obsazenost dosáhla osmašedesáti procent. Lázeňské hotely dokonce očekávají, že budou zaplněny až z osmdesáti procent. Podle generálního tajemníka Svazu maďarských hotelů a restaurací Istvána Kovácse to bude důstojný závěr dobře nastartovaného roku.

Poslední čtvrtletí tak jen potvrdí trend z předchozích měsíců. Obrat maďarských hotelů za tři čtvrtletí meziročně posílil o dvanáct procent a v přepočtu dosáhl téměř pětadvaceti miliard korun. O více než šest procent vzrostl i počet přenocování.

Největší obsazenost letos měly tradičně hotely v Budapešti, kde přesáhla sedmdesát procent, proti celostátnímu pětapadesáti procentnímu průměru. Výrazný, téměř desetiprocentní pokles zájmu ale zaznamenala ubytovací zařízení u Balatonu. Zde se projevil propad počtu ruských a ukrajinských klientů.

„Pro turismus v Maďarsku se jedná o rekordní rok,“ zhodnotil tajemník ministerstva hospodářství Ádám Ruszinkó. Ten uvedl, že v důsledku migrační krize, kdy se v letních měsících po Maďarsku neorganizovaně pohybovaly tisíce běženců, výkon rezortu neoslabil.

Dělat radost

Příkladem může být hotel Imola Platán ve městě Györ. To proslavila kvalitní vína, i bohatá historie. Ředitelka hotelu Zsuzsanna Vargová říká, že hostům neposkytují pouhé služby, ale snaží se jim dělat radost. Tento postoj zřejmě přispěl i k tomu, že letos získala titul Mladý hoteliér roku.

Dalším příkladem podnikatelského úspěchu je hotel Alžběta v letovisku Balatonäszöd na jižním břehu jezera. Název hotelu není náhodný, po svaté Alžbětě se jmenuje i vládní program, který dotuje ozdravné pobyty hendikepovaných lidí a početných rodin. Proto není problém v pronájmu vícelůžkových apartmánů. Ředitelka hotelu Zsuzsanna Szalaiová letos zaznamenala nárůst počtu přenocování o pětinu. Základem úspěchu je podle ní rozšířená nabídka tří- a čtyřdenních poukazů.

Jedny z nejúspěšnějších lázní v Maďarsku leží v městečku Bükfürdö u rakouských hranic, kam to mají blízko i čeští turisté. Zdejší hotel Karamel, který řídí Judit Lamperthová, využívá úspěchu k rozšiřování kapacity. Letos se již podařilo přistavět 62 pokojů, konferenční středisko a wellness.