Majitel drogerií Teta koupil český Schlecker

Drogistický řetězec Schlecker

Drogistický řetězec Schlecker

České prodejny německého drogistického řetězce Schlecker koupila tuzemská společnost p.k.Solvent (PKS), jež v České republice provozuje největší síť 700 drogerií Teta. Díky převzetí konkurenta se PKS přiblíží k pětinovému podílu na domácím trhu. Cenu transakce firmy odmítly zveřejnit. Německý Schlecker vyhlásil v lednu insolvenci.

„Naším cílem je v tuto chvíli udržet zaměstnanost a stabilizovat situaci ve firmě,“ uvedl spolumajitel a jednatel společnosti PKS Martin Moravec. Transakce by se měla dokončit během několika příštích týdnů.

PKS nyní plánuje audit, který odhalí aktuální stav Schleckeru. „Některé důležité informace budou totiž zpřístupněny až po podpisu smlouvy. Následně budeme analyzovat možnosti jejího efektivního začlenění do naší rozvojové koncepce,“ poznamenal spolumajitel a generální ředitel PKS Radek Graclík. Zatím tedy není rozhodnuto, zda bude značka Schlecker zachována, nebo se její české prodejny přejmenují.

Schlecker má v Česku 145 prodejen a 459 zaměstnanců. PSK díky akvizici posílí hlavně ve velkých městech a v nákupních centrech. „Připravujeme obchodní strategii více prodejních formátů, do níž síť prodejen Schlecker dobře zapadá,“ dodal Graclík.

O koupi celého Schleckeru se zajímala také česko-slovenská finanční skupina Penta, od záměru ale v půli dubna odstoupila. Drogistický řetězec již v Německu uzavřel stovky prodejen a propustil téměř deset tisíc zaměstnanců. Stovky z nich se následně kvůli neoprávněné výpovědi obrátily se žalobami na soud.