Menšinový akcionář odmítl Praze půjčit akcie Pražských služeb

Odvoz komunální odpadu příští rok podraží.

Odvoz komunální odpadu příští rok podraží. Zdroj: sedmicka - Tomas Kubela

Firma Northward Holdings Limited (NHL) nepůjčí Praze pětinu akcií, které drží v Pražských službách. Rozhodla se tak kvůli žalobám drobných akcionářů. Jednání o akvizici služeb, kterou Praha roky připravuje, podle náměstka primátora Jiřího Vávry pokračují. Město prý udělá vše pro to, aby byl od podzimu svoz odpadu řádně zajištěn.

Praha v těchto dnech prostřednictvím Pražských služeb dokončuje roky připravovaný obchod za zhruba miliardu korun, v rámci kterého by měla firmu zcela ovládnout. Zhruba 800 milionů z toho by mělo připadnout společnosti Northward Holding Limited. Praha, aby si mohla od podzimu sama zajišťovat svoz odpadu, již zápůjčku akcií od NHL schválila.

Akvizici posvětilo zastupitelstvo i orgány NHL. Několik menšinových akcionářů ale proti rozhodnutí podalo žaloby. „Odmítáme převzít obchodní a právní rizika vyplývající z této situace … a odmítáme uzavřít smlouvu o zápůjčce akcií,“ uvedl mluvčí NHL Michal Uryč. Společnost o tom dopisem informovala Prahu.

Termín na odkup akcií brzy vyprší

Vávra ČTK řekl, že představenstvo Pražských služeb na situaci reagovalo zkrácením lhůty pro odkup akcií. Termín vyprší na začátku příštího týdne. Jak se zachová NHL, není jasné. „Budeme situaci řešit tak, aby byl od 1. listopadu zajištěn svoz odpadu a Pražané nic nezaznamenali,“ uvedl náměstek.

Pražské služby pro město zajišťují problematické svozy odpadu za miliardy korun. Praha ovládnutím firmy směřuje k tomu, že jí bude moci v souladu se zákonem zadávat zakázky na přímo bez výběrového řízení. Pokud se akvizice nepodaří, bude Praha patrně muset smlouvu s Pražskými službami znovu bez soutěže prodloužit.

Protikorupční policie také v souvislosti s hospodařením Pražských služeb v uplynulých dnech obvinila několik lidí.