Menšinový akcionář podal žalobu kvůli akvizici Pražských služeb

Společnost Natland je ochotna prodat Praze svůj podíl, který má v městské společnosti Pražské služby.

Společnost Natland je ochotna prodat Praze svůj podíl, který má v městské společnosti Pražské služby. Zdroj: Prazske sluzby

Jeden z menšinových akcionářů společnosti Pražské služby podal k pražskému městskému soudu žaloby směřující proti vedení firmy. Nesouhlasí s akvizicí, v rámci které má Praha jako většinový vlastník Pražské služby plně ovládnout. Transakce znehodnotí akcie menšinových vlastníků, řekl právní zástupce žalujícího Filip Behenský. Na soud se podle něj obrátili i další akcionáři. Proti akvizici se v uplynulých dnech postavila radnice Prahy 2.

„Firma Pražské služby dostala pokyn nakoupit za své prostředky akcie pro svého většinového akcionáře, ovšem v neprospěch menšinových akcionářů a firmy samotné,“ uvedl Behenský. „Můj klient je přesvědčen, že akcie mají vyšší hodnotu, než kolik mu společnost nabízí. Navíc podíl ani prodávat nechce,“ doplnil.

Hlavní město drží 76,92 procenta akcií Pražských služeb. Zbytek patří menšinovým akcionářům. Největší část z menšiny (19,3 procenta) vlastní Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland. Hodnota obchodu, který Praha připravovala několik let, by neměla přesáhnout 950 milionů korun. Akvizici schválilo zastupitelstvo a nedávno i valná hromada.

Praha chce in house

Praha směřuje k tomu, aby jako vlastník mohla v souladu se zákonem a bez výběrového řízení zadávat Pražským službám miliardové tendry na svoz odpadu. Dosavadní smlouva skončí v závěru října.

Zadávání veřejné zakázky takzvaně „in house“, tedy organizaci či firmě ovládané veřejným zadavatelem bez nutnosti vypsat výběrové řízení, je ale nyní možné jen za splnění několika specifických podmínek.

Změnit by to mohla až připravovaná novela zákona o zadávání veřejných zakázek, která by měla platit od příštího roku. Tato pravidla by měla výrazně uvolnit a bezvýběrové zadávání zakázek zlehčit.

Největší spory se dosud vedly kolem ceny podílu ovládaného firmou Northward Holding Limited. Posudky se výrazně lišily. Začínaly na částkách kolem 400 milionů, později město mluvilo o 700 milionech. Nakonec bude podíl stát zhruba 800 milionů a oproti původním plánům jej nekoupí přímo město, ale Pražské služby.

Praha se zavázala investovat maximálně 300 milionů korun. Opozice obchod kritizuje. Argumentuje především tím, že není jasné, z čeho údajně nevýdělečná firma koupi minority zaplatí.

Pražské služby za dobu své existence vydělaly 700 milionů korun. V loňském roce vykázaly čistý zisk 66,8 milionu korun při tržbách 2,9 miliardy korun.