Miliardy z odebírání vzorků nebudou. Letiště Praha zrušilo obří tendr na byznys s testy

Nemalé příjmy si z nově vzniklého byznysu slibovalo i vedení „Ruzyně“. Kvůli změně podmínek však o ně přijde.

Nemalé příjmy si z nově vzniklého byznysu slibovalo i vedení „Ruzyně“. Kvůli změně podmínek však o ně přijde. Zdroj: profimedia.cz

Letiště Praha zrušilo obří tendr na PCR testy.
Prozatím tak letiště přijde o podíly z očekávaných miliardových tržeb.
Testy na letišti tak dál provádí GHC Genetics.
GHC si za testy účtuje od 810 do 7500 korun.
5
Fotogalerie

Pět miliard korun za čtyři roky. Tolik měl podle předpokladu Letiště Praha utržit vítěz mimořádně lukrativního tendru, který letiště vypsalo na sklonku loňského roku. Hledalo společnost, která by zajišťovala PCR testy nejen pro cestující, ale také pro letištní zaměstnance. Ze záměru však sešlo.

Ministerstvo zdravotnictví v průběhu tendru snížilo maximální možnou cenu za provádění testů. Letiště tak tendr zrušilo, tudíž musí zapomenout na tučné příjmy. Vítězem měl být totiž zájemce, který nabídne nejvyšší podíl z miliardových tržeb.

Na zveřejnění tendru upozornil deník E15 na začátku roku. Firma, která by vyhrála koncesní řízení, měla zajišťovat PCR testy pro cestující, zaměstnance letiště a pro externí dodavatele. Nastěhovat se měla už v březnu.

„Hlavními důvody pro zrušení koncese jsou především úprava cenové regulace testů, k níž došlo v průběhu koncesního řízení, a aktuální znění mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které znemožňuje testovat pouze určitý okruh lidí. Například cestující s platnou palubní vstupenkou,“ vysvětluje mluvčí letiště Klára Divíšková.

Nový cenový předpis ministerstva zdravotnictví platí od osmého června a výrazně snižuje maximální možnou cenu, kterou mohou firmy účtovat samoplátcům za PCR a antigenní test. Místo 1310 korun za PCR a 351 korun za antigenní test činí nejvyšší možná sazba 614 a 201 korun.

Zda letiště vypíše další tendr zohledňující nové ceny, zatím není jasné. Ve hře jsou podle Divíškové „všechny varianty budoucího postupu“.

„Služba testování na letišti bude pro cestující i nadále zajištěna ve stávajícím režimu. Cestující tak mohou využívat zejména centrální odběrové místo, které najdou ve veřejné části ve spojovací chodbě mezi terminály. Je otevřeno denně od čtyř hodin ráno do půlnoci a testování funguje bez předchozí rezervace. Doporučujeme však předem vyplnit on-line formulář, který urychlí testování na místě,“ dodává Divíšková.

Byznys s testy na letišti tak zůstává v rukou společnosti GHC Genetics. Té měl stávající kontrakt vypršet ve chvíli, kdy by letiště vysoutěžilo novou firmu na zajišťování PCR testů, což se ale nestalo. Z informací na webu letiště vyplývá, že si GHC Genetics v současnosti účtuje za PCR testy 810 až 7500 korun mimo jiné podle doby, po kterou pacient čeká na výsledek.

Na dotaz deníku E15 ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se soukromí poskytovatelé musejí řídit stanovenými maximálními cenami, mohou si ale účtovat libovolné částky za doplňkové služby: například za expresní poskytnutí výsledku testu nebo za odeslání potvrzení o testu.