ČSA zrušily objednávky na sedm nových letadel Airbus

ČSA zrušily objednávky na nová letadla.

ČSA zrušily objednávky na nová letadla. Zdroj: Profimedia.cz

Boeingu 737 MAX aerolinek Smartwings.
Odstavená dopravní letadla aerolinek Smrtwings a ČSA na Letišti Václava Havla v Praze v době pandemie koronaviru.
3
Fotogalerie

České aerolinie (ČSA) zrušily v červenci všechny objednávky na nová letadla Airbus A220-300 a A321XLR. Vyplývá to z pravidelné měsíční zprávy o stavu objednávek a dodávek Airbusu. V seznamu zakázek zmizela jak čtyři letadla A220-300, tak tři letouny A321XLR. Napsal to dnes server Zdopravy.cz. ČSA jsou od března v úpadku, pražský městský soud počátkem června povolil v rámci insolvenčního řízení reorganizaci zadlužené letecké společnosti.

Vlastník ČSA, skupina Smartwings, věc nekomentoval. "V ČSA probíhá proces soudní reorganizace a do ukončení tohoto procesu nemůžeme komentovat obchodní vztahy, kterých se reorganizace týká," řekla serveru mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Letadly A220 plánoval dopravce nahradit turbovrtulové letouny ATR, letadla A321XLR chtěl použít pro návrat do dálkové dopravy, píše server. Podle původních plánů měly ČSA první A220 převzít loni, začalo i školení pilotů. Nákup ale zastavila pandemie koronaviru, která téměř ochromila leteckou dopravu.

Airbus objednávku sedmi letadel od ČSA nyní vede jako zrušenou, upozornil německý server Aerotelegraph.com. V květnu Airbus přihlásil v insolvenčním řízení s ČSA pohledávku 17 miliard korun právě za objednaná letadla A220-300 a A321XLR.

Provoz ČSA pokračuje, cílem reorganizace je záchrana aerolinek. Insolvenční soud počátkem června uznal pohledávky věřitelů vůči ČSA za více než 821 milionů korun, nebyla to ale ještě konečná částka. České aerolinie ve vlastním návrhu na insolvenci uváděly dluhy za 1,8 miliardy korun.