Ministr Babiš vymetl vedení hotelu Thermal

hotel Thermal

hotel Thermal Zdroj: cs:SJu, Wikimedia

Personální tajfun ministra financí Andreje Babiše (ANO) neminul ani státní hotel Thermal v Karlových Varech. Po zásahu ministerstva jako jediného akcionáře nezůstal v dozorčí radě a představenstvu nikdo z původních členů. Informaci deníku E15 o personální čistce potvrdil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. Výměna ve vedení hotelu nastala už koncem června, tedy těsně před zahájením karlovarského filmového festivalu, pro který je Thermal hlavní základnou.

Podle mluvčí festivalu Uljany Donátové nebyla ale organizace filmové přehlídky narušena. Jeden z partnerů festivalu nicméně uvedl, že akci zpočátku provázely zmatky dané právě personální nejistotou. Nový místopředseda představenstva Daniel Křováček se ujal výkonné funkce ředitele hotelu až včera. Vystřídal Josefa Pavla, který Thermal vedl od roku 2008.

Předtím byl osm let hejtmanem Karlovarského kraje za ODS. „Nové členy orgánů společnosti Thermal-F zvolil jediný akcionář, když do funkce členů orgánů ustavil primárně odborníky v oblasti řízení obchodních společností,“ řekl Ležatka. Křováčka označil za dlouholetého manažera v oblasti hotelnictví a cestovního ruchu.

Jméno nového ředitele karlovarského Thermalu lze nalézt na internetu u nabídky na poradenství v oblasti gastronomie, hotelnictví, organizace kulturních akcí a golfových turnajů. V rejstříku také figuruje jako spolumajitel karlovarské firmy Lenet, která má jako předmět podnikání zapsán mimo jiné velkoobchod, realitní činnost nebo provozování cestovní agentury. Sám Křováček se ke změnám v Thermalu a své předchozí kariéře nechtěl pro deník E15 vyjádřit.

Z devíti na tři

Kromě příchodu nových tváří vrcholné orgány společnosti i výrazně zeštíhlely. Dozorčí rada má místo devíti členů tři. Stejný počet lidí zasedl i v novém představenstvu, které mělo dosud šest členů. Hotel Thermal zůstává státu kvůli nepovedené privatizaci z devadesátých let. Vítěz veřejné soutěže nikdy nezaplatil požadovanou částku, na hotel si tak dělala nárok druhá firma v pořadí. O Thermal se dodnes se státem soudí.

Podle mluvčího Ležatky se ministerstvo pokusí po skončení soudního sporu hotel znovu prodat. Poslední známé výsledky Thermalu jsou z roku 2012, kdy hotel vykázal čistý zisk 11,5 milionu korun při průměrné obsazenosti sedmdesát
procent.