Móda netáhla. Zisk Prady v pololetí klesl o více než pětinu

Prada

Prada Zdroj: ctk

Italskému módnímu domu Prada klesl v prvním fiskálním pololetí čistý zisk o 20,6 procenta na 244,8 milionu eur (6,7 miliardy korun). Zisk stáhla dolů stagnující poptávka spotřebitelů uprostřed nejistých ekonomických vyhlídek a nepříznivý vývoj směnných kurzů, tvrdí firma. Minulý měsíc nicméně Prada oznámila, že její konsolidované čisté příjmy za šest měsíců do konce července stouply o jedno procento na 1,75 miliardy eur. Příjmy v 566 obchodech přímo provozovaných firmou stouply o pět procent.

Finanční ředitel Donatello Galli dodal, že firma měla problémy také kvůli nesouladu mezi poptávkou zákazníků a nabízeným zbožím v obchodech. Společnost proto podnikla organizační změny, které by měly tento problém, který měl negativní dopad hlavně na kožené zboží, vyřešit.

Prodej koženého zboží, který má na celkových příjmech podíl téměř 70 procent, se v pololetí snížil o pět procent. Prodej obuvi stoupl o 19 procent a konfekčních oděvů o 14 procent. Výrazné zlepšení situace na trhu s luxusním zbožím Prada nečeká ani v příštích měsících a očekává, že její výkon v druhé polovině roku bude v souladu s výkonem v prvním pololetí. V dubnu Prada uváděla, že letos čeká růst tržeb o sedm až devět procent.

Otevře se jen 65 nových obchodů

Firma rovněž uvedla, že v letošním roce otevře méně obchodů, než původně plánovala. Celkem by měla Prada otevřít 65 obchodů, původně to mělo být 80 obchodů, napsala agentura Reuters.

Firmu v roce 1913 založil Mario Prada, původně jako podnik na prodej kabelek, zavazadel a stříbrného nádobí pro evropskou elitu. Dnes patří Prada mezi přední světové výrobce luxusního zboží, jako jsou kabelky, obuv, kožené zboží, oděvy a doplňky. Kromě hlavní značky Prada jí patří i značky Miu Miu, Church's a Car Shoe.