Módní řetězec H&M utržil loni v Česku 3,5 miliardy, otevře další obchody

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Nissy-KITAQ via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Obrat švédského prodejce oděvů Hennes & Mauritz (H&M) stoupl v ČR loni o 25 procent na 3,5 miliardy korun (1,2 miliardy švédských korun). V Česku a dalších čtyřech zemích plánuje společnost v letošním finančním roce otevřít obchody módní značky COS.

H&M loni otevřelo v Česku jednu novou prodejnu a provozuje jich tak 44. V tuzemsku od loňska funguje i internetový obchod značky. H&M je druhým největším prodejcem oděvů na světě za španělskou firmou Inditex, majitelem obchodů Zara.

Švédské společnosti klesl ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí zisk před zdaněním o 8,4 procenta na 7,15 miliardy švédských korun (20,8 miliardy korun). Důvodem byl hlavně silný dolar, který výrazně zvýšil nákupní náklady, a také neobvykle teplé zimní počasí, které snížilo prodej zimního oblečení.

V letošním fiskálním roce chce otevřít dalších 425 obchodů, hlavně v zemích, kde již působí

Firma nakupujme zhruba 80 procent zboží v Asii, kde jsou ceny obvykle spojeny s dolarem. Posílení dolaru tak mělo výrazně negativní dopad na její hospodaření. K tomu se přidala neobvykle teplá zima, která snížila prodej zimního oblečení.

Společnost H&M vznikla v roce 1947, na českém trhu působí od roku 2003. Kromě značky stejného jména vlastní i značky COS, Monki, Weekday, Cheap Monday a & Other Stories.

Na konci listopadu měla po celém světě 3924 obchodů. V letošním fiskálním roce chce otevřít dalších 425 obchodů, hlavně v zemích, kde již působí. První obchody chystá na Novém Zélandu, Kypru a v Portoriku. V dalších devíti zemích, včetně Japonska a Řecka, chce také spustit internetový prodej, který nyní nabízí ve 23 zemích.

Pro H&M pracují v Turecku syrské děti
Dvě západní oděvní společnosti - švédská H&M a britská Next - zjistily, že v jejich továrnách v Turecku pracují děti syrských uprchlíků. Informoval o tom britský list The Independent.

V Turecku žije na 2,5 milionu syrských uprchlíků a Evropská unie Ankaře přislíbila masivní finanční pomoc na zlepšení životních podmínek, což má Syřany udržet v Turecku a zabránit jejich přesunům do Evropy.

Ankara až nyní rozhodla, že bude uprchlíkům vydávat pracovní povolení. V Turecku podle britského tisku pracují stovky tisíc dospělých Syřanů za mzdy, které nedosahují ani 1300 tureckých lir (11 tisíc korun), což je v Turecku měsíční minimum.

Děti v Turecku pracují v zemědělství i v továrnách, čímž Turecko porušuje mezinárodní zákon zakazující zaměstnávat děti mladší 12 let. Centrum pro podnikání a liská práva, které monitoruje etiku v podnicích, v prosinci vyzvalo 28 značkových výrobců, aby prověřili podmínky panující u jejich dodavatelů v Turecku.

Pouze značky H&M a Next přiznaly, že zjistily, že pro ně pracují také děti. Oznámily, že se budou snažit pomoci jejich rodinám a přimět je, aby děti posílaly do škol.

Značky Primark a C&A zjistily, že v Turecku jsou v jejich dílnách zaměstnaní dospělí Syřané, Adidas, Burberry, Nike a Puma nenašli ve svých továrnách žádné syrské uprchlíky pracující bez povolení. Další firmy nereagovaly nebo se otázce týkající se syrských uprchlíků vyhnuly.

Turecko patří vedle Číny, Kambodže a Bangladéše k největším výrobcům oděvů.