Moskva odmítá brát ryby z Norska

Mořský okoun

Mořský okoun Zdroj: CC BY 3.0: Tamorlan - Wikimedia Commons

Od prvního ledna platí zákaz dodávek norských ryb do Ruska. Dotkne se většiny z 515 norských dodavatelů, sdělil agentuře Interfax představitel kontrolního orgánu Rosselchoznadzor. Svou produkci může nadále vyvážet pouze 29 firem. „Byly prověřeny a certifikovány ruskými veterinárními specialisty,“ uvedl zdroj Interfaxu.

Zákaz se netýká lososovitých ryb, platí pro sledě a podobné druhy. Hlavní příčinou opatření je podle ruských úřadů nedostatečná kvalita produkce. Norští dodavatelé údajně nedbají na ruské veterinární a sanitární normy a úřady skandinávské země nevytvořily potřebný mechanismus kontroly. Podle šéfa Rosselchoznadzoru Sergeje Dankverta se Norsko stalo lídrem v četnosti přestupků v dodávkách ryb.

Oslo označilo zákaz za nešťastný. „Naši producenti přece nemohou předvídat, že ruské veterinární úřady takřka přes noc zavedou nová pravidla, která brzdí vývoz norských ryb,“ uvedla ministryně pro rybolov Elisabeth Aspakerová. Podle norských statistik bylo za posledních jedenáct měsíců loňského roku do Ruska dodáno 265 700 tun ryb a mořských plodů v ceně 691 milionů eur. Dodávky lososovitých ryb, které budou pokračovat, přesáhly sto tisíc tun. Podle odborníků se teď ale zvýší prodejní cena sleďů, kteří tvoří až pětinu ruského trhu s rybami.

Nejde přitom o první podobný krok Moskvy. Někteří experti tvrdí, že ruský trh s rybami ovládají státem podporované kartely, které dovozcům dokážou zablokovat přístup na trh.