Na obrazovce jen zrnění. Řecko zavřelo státní televizi

Konec vysílání. Řecká vláda zavřela veřejnoprávní stanici ERT

Konec vysílání. Řecká vláda zavřela veřejnoprávní stanici ERT

Šlo to rychle. Jen několik hodin po překvapivém oznámení řecké vlády, že chce uzavřít provoz státního rozhasu a televize se to opravdu stalo. V Řecku se jedná o ojediněle bleskovou akci, v jejímž důsledku bude propuštěno 2700 lidí. Jako důvod k vypnutí řecká vláda uvedla nehorázné plýtvání a neprůhledné hospodaření.

„Je to převrat,“ nechal se okamžitě v souvislosti s ukončením vysílání slyšet šéf levicové opoziční strany SYRIZA Alexis Tsipras. A spolu s odboráři vyzval Řeky ke stávkám. Budovu televize dopedne obklopila asi tisícovka demonstrantů, kteří stanici bránili. Zaměstnanci na protest odmítli budovu opustit. Veškeré zpavodajství televize vydává pouze na internetu.

Odbory ostře kritizovaly krok vlády jako ústupek mezinárodním dárcům finanční pomoci jejichž zástupci nyní kontrolují v Aténách průběh reforem.

Řecký státní rozhlas a televize, jsou klasickým příkladem neuvěřitelného plýtvání. Utratí 300 milionů eur za rok, a mají sedmkrát víc zaměstnanců než srovnatelné evropské instituce. Státní moloch ERT sice končí, ale v Řecku má vzniknout mnohem menší a transparentnější stanice. V ní najdou uplatnění někteří z propuštěných zaměstnanců. Všichni, kdo přijdou v souvislosti s ukončením vysílání o práci dostanou odstupné.

Řecký svaz novinářů Poesy již přesto vyzval zaměstnance soukromých kanálů k solidární stávce. K přehodnocení stanoviska nabádá řeckou vládu i Evropská vysílací unie. Premiér Samaras by podle ní měl okamžitě rozhodnutí zrušit.

„Jsme pro nutná rozpočtová omezení, ale zachování veřejnoprávních médií a jejich nezávislost na vládě jsou srdcem demokratické společnosti,“ napsal řeckému premiérovi prezident unie Jean-Paul Philippot.