Nabídka last minute zájezdů je letos až o 15 procent nižší

Dovolená na zaplněné pláži u moře.

Dovolená na zaplněné pláži u moře. Zdroj: ctk

Nabídka zájezdů last minute je letos až o 15 procent nižší než před rokem a chybí v ní některá oblíbená letoviska. Cestovní kanceláře totiž prodaly v předprodeji do některých destinací až o 30 procent více zájezdů než loni a roste i běžný prodej. Ceny zůstávají na loňské úrovni, pouze zájezdy do některých populárních letovisek mohou být z důvodu poklesu kurzu koruny dražší o několik stovek korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK).

„Potvrzuje se tedy, že lidé mají větší zájem o nákup dovolené v předprodeji,“ řekl člen představenstva ACK Jan Osúch. Turisty k dřívějšímu zakoupení zájezdů cestovní kanceláře lákají pomocí různých benefitů jako například ubytování pro děti zdarma či nabídkou slev, které mohou dosahovat 15 až 20 procent oproti pozdějšímu zakoupení zájezdu.

Mezi nejoblíbenější letecké destinace českých turistů patří i nadále Řecko, Turecko, Španělsko a Egypt. Mezi turisty cestujícími autobusy či auty jsou populární především Chorvatsko a Itálie. Velký návrat turistů zažívá podle cestovních kanceláří druhým rokem Tunisko včetně ostrovu Djerba. K tradičním středomořským prázdninovým destinacím za poslední roky přibylo Maroko a také Kapverdské ostrovy, uvedla dnes asociace. Délka zájezdů se stále zkracuje a aktuálně převládají týdenní pobyty. Více než 80 procent leteckých zájezdů je prodáváno se stravováním all inclusive.

Nabídka se zužuje

Podle místopředsedy ACKČR Jana Papeže se nabídka zájezdů zužuje a nelze očekávat pokles jejich cen. „Cestovní kanceláře již před sezónou optimalizovaly nabídku a nasmlouvaly si méně kapacit. Nyní v některých zemích realizují dokupy, ale to již na výši ceny dané kurzem české koruny vůči euru,“ uvedl.

Podle vnitřního průzkumu asociace zbývají k zakoupení na poslední chvíli především místa v hotelech nižších kategorií. Hotely vyšší kategorie byly prakticky vyprodány v předprodeji. „Je to opravdu doprodej, tak jak původně last minute vznikl,“ podotkl Papež s tím, že řada cestovních kanceláří výraz dnes používá pouze jako marketingový nástroj.

Češi omezili dovolené

Ceny last minute zájezdů s odletem v první polovině června byly podle zájezdového portálu Invia.cz nejnižší za posledních pět let. U některých leteckých týdenních zájezdů klesly ceny i pod 5000 korun na osobu, slevy tak dosahovaly i více než 70 procent. Cestovní kanceláře přitom na konci loňského roku uváděly, že ceny zájezdů prodávaných „na poslední chvíli“ budou v létě kvůli intervenci meziročně až o desetinu vyšší.

Češi loni podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) omezili dovolené. Celkem si dopřáli 11,26 milionu dovolených, což je meziročně o čtyři procenta méně. Vzrostla však poptávka po takzvaných eurovíkendech, lidé ale méně vyráželi na víkendy po Česku. Podíl zájezdů organizovaných cestovními kancelářemi vzrostl na 52 procent, uvedla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).