Návrat Meinlu do Česka se nezdařil. Prodejna ani ne po roce končí

Gurmánský palác Julius Meinl

Gurmánský palác Julius Meinl Zdroj: ctk

Třípatrový obchodní dům s lahůdkami rakouské firmy Julius Meinl, který se v centru Prahy otevřel teprve loni v prosinci, kvůli nezájmu zákazníků skončí. Problémy se přitom prodejna potýkala už krátce po svém otevření.

„Toto rozhodnutí učinila (společnost Potraviny Můstek) v reakci na výsledky dosažené od otevření obchodu v prosinci minulého roku a na základě komplexní analýzy trhu,“ uvedla firma Potraviny Můstek, která takzvaný Gurmánský palác v blízkosti Václavského náměstí provozuje formou franšízy.

Současná koncepce Gurmánského paláce coby třípatrového obchodu s prodejní plochou okolo 2200 metrů čtverečních a luxusní restaurace nebyla podle ní zákazníky přijata podle prvotních očekávání. Kdy přesně prodejna zavře, není zatím jasné.

Gurmánský palác nabízel sortiment ve stejném rozsahu jako slavný obchod společnosti na vídeňské hlavní nákupní třídě Am Graben. „Přestože maloobchodní trhy ve Vídni a v Praze jsou si v mnoha ohledech velmi podobné, ve specializovaném segmentu gurmánských potravin existuje mnoho rozdílů,“ zdůvodnil provozovatel obchodního domu své rozhodnutí.

Gurmánský obchod může uspět, věří stále firma

Navzdory němu je však prý stále firma přesvědčena, že upravená obchodní koncepce tohoto druhu má v Praze své místo. „Pro tuto chvíli zůstává obchod i restaurace v gurmánském paláci v provozu a nabízí své výrobky a služby zákazníkům až do odvolání,“ ujistil provozovatel.

Pražská prodejna Julius MeinlPražská prodejna Julius Meinl | ctk

Gurmánský palác se nachází v těsné blízkosti Václavského náměstí, v ulici 28. října v objektu City Palais. Historická secesní budova je kulturní památkou zapsanou na seznamu kulturních památek UNESCO. Budova byla postavena na počátku 20. století významným architektem a stavitelem Matějem Blechou.

Obchodní řetězec Julius Meinl odešel z českého trhu v roce 2005. Firma v Česku provozovala 88 supermarketů, většinu z nich převzala společnost Ahold. Meinl na tuzemském trhu působil 11 let.