Nejen restaurace, ale i kempy nebo catering. Pro koho platí EET?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Mezi stravovací a pohostinské služby, kterých se bude od 1. prosince týkat elektronická evidence tržeb, patří vedle hotelů a restaurací i kempy, stánky s občerstvením, cateringové firmy nebo menzy. Vyplývá to z klasifikace ekonomických činností (NACE), na kterou přímo odkazuje schválený zákon. Zároveň ale uvádí, že evidovanými tržbami nejsou ty ze stravování a ubytování žákům a studentům poskytovaného školou, vysokou školou nebo školským zařízením.

Podle zákona se evidence tržeb nebude týkat příspěvkových organizací. V případě školních jídelen nebo menz si tak podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí budou muset přístroj pro evidenci tržeb pořídit soukromé školy, které jídlo prodávají i dalším lidem.

Podle dřívějších informací z tisku se také bude elektronická evidence tržeb týkat například kadeřnic nebo dalších pracovníků ve službách, kteří nabídnou klientovi kávu a tu pak samostatně účtují. Stejně tak evidenci tržeb bude podléhat prodej občerstvení v autobusech nebo vlacích.

V souvislosti s tím ovšem evidovanou tržbou nebudou podle zákona platby jízdného placené v dopravních prostředcích, tržby z osobní železniční dopravy nebo na palubě letadel.

Platby přes internet se zkomplikují

Místopředsedkyně Komory certifikovaných účetních Zuzana Pšeničková upozornila, že do evidence tržeb spadají vedle plateb v hotovosti nebo stravenkami i platby platební kartou přes platební terminál, nebo dokonce platby kartou přes platební brány.

Platby přes platební brány přitom podle ní budou zřejmě vyvolávat problémy. „Podnikatel vidí uskutečnění platby až na výpise z banky, tudíž dochází k časové prodlevě mezi okamžikem uskutečnění platby a okamžikem připsání platby na účet. Takže se bude zřejmě běžně stávat, že plátci DPH budou generovány doklady automaticky po zadání volby, že bude placeno prostřednictvím platební brány, a pokud k platbě nakonec nedojde, budou muset být tyto platby stornovány,“ uvedla.

Od září začne Finanční správa přidělovat autentizační údaje, tedy unikátní přístupy, k evidenci tržeb obchodníkům a od listopadu začne zkušební provoz celého systému. NACE je standardní klasifikací ekonomických činností Evropské unie. Každý druh ekonomické činnosti tak má přiřazen kód.