Nokia ořezává náklady, nechá si jen jednu značkovou prodejnu

Nokia se potýká se špatnými hospodářskými výsledky

Nokia se potýká se špatnými hospodářskými výsledky Zdroj: profimedia.cz

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia uzavřel v rámci snižování nákladů svůj největší značkový obchod v Šanghaji. Její poslední vlajková prodejna zůstává už jen v domovských Helsinkách.

Nokia uzavřela téměř všechny své značkové prodejny, aby ušetřila peníze, a své telefony bude prodávat už jen přes operátory a maloobchodní partnery. „Prozatím se zaměřujeme na operátory a maloobchodní kanály,“ řekl mluvčí firmy agentuře Reuters.

Nokia také prodala a poté si pronajala své firemní ústředí ve finském městě Espoo. Někdejšímu vůdci trhu výrazně klesají tržby, protože se mu nedaří v lukrativním segmentu chytrých telefonů a na trhu levnějších přístrojů jej vytlačují asijští konkurenti.

V Číně Nokia loni zaznamenala propad tržeb o 68 procent. Firma nyní v Číně sází na svou řadu chytrých telefonů Lumia a ke konci loňského roku uzavřela dohodu o jejich prodeji s největším tamním operátorem China Mobile.

Nokii v posledním čtvrtletí loňského roku klesly tržby o pětinu na osm miliard eur. Firma poprvé po více než 20 letech nevyplatí z loňského hospodaření žádnou dividendu.