Nová verze Padesáti odstínů šedi láme rekordy v prodeji

Fifty Shades of Grey (ilustrační foto)

Fifty Shades of Grey (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Mike Mozart via Flickr

Nový román Grey spisovatelky E. L. Jamesové navazující na komerčně úspěšný erotický román Padesát odstínů šedi láme rekordy v prodeji v prvním týdnu po uvedení na trh. Během prvních tří dnů po začátku prodeje na britských ostrovech se jej prodalo přes 647 tisíc výtisků, čímž kniha překonala dosavadní rekord, uvedla BBC.

Rekord doposud držel Dan Brown a jeho Ztracený symbol z roku 2009. Tehdejší pokračování příběhů profesora symbologie Roberta Langdona si během prvních pěti dnů pořídilo 551 tisíc lidí. Nyní vede nová verze Padesáti odstínu šedi.

Na rozdíl od prvního dílu plánované trilogie je aktuální příběh dominantního a sexuálně vynalézavého boháče Christiana Greye a jeho submisivní partnerky, studentky Anastasie Steelové, vyprávěn z pohledu Greye. Tomu odpovídá i název knihy.

Velké prodeje, kritikám navzdory

Zájemce o knihy neodradily ani zdrcující kritiky, a to nejen ve Velké Británii – ve Spojených státech se románu Grey prodalo již přes 1,1 milionu výtisků za pouhé čtyři dny. A například jeden z největších světových internetových obchodů Amazon oznámil, že kniha je předběžně nejvíce objednanou knihou před zahájením prodeje v letošním roce.

„Byla bych velmi překvapena, kdyby se z toho nestal bestseller,“ uvedla již dříve ředitelka redakce knih ve společnosti Amazon.com Sara Nelsonová.

Překonat trilogii Jamesové s Greyem v hlavní roli ale bude stále chvíli trvat. Po světě se jej totiž od roku 2011 prodalo přes 125 milionů kusů a stala se jedním z nejprodávanějších titulů desetiletí. Na úvodní díl navázala i letošní premiéra filmové podoby knihy s Jamiem Dornanem a Dakotou Johnsonovou, která od únorové premiéry vydělala v kinech po celém světě dosud zhruba 570 milionů dolarů (asi 14 miliard korun). Jen v Česku jej o prvním víkendu po uvedení zhlédlo přes čtvrt milionu diváků.