Obchodní domy zaspaly, lidé utekli do nákupních center

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Pražské obchodní domy, které byly před dvaceti lety symboly nakupování v Česku, dnes často živoří. Výjimkou, která dokázala zastavit postupný úpadek a po letech navázat na svoji slávu, je My – dříve Máj – na Národní třídě, který převzal a zrekonstruoval britský řetězec Tesco.

Méně úspěšní byli irští investoři ze společnosti Markland, kteří na počátku tisíciletí koupili Kotvu. Po několikaleté rekonstrukci se podařilo vdechnout život jen do poloviny obchodního domu, zbytek prostor stále bojuje o nájemce. Koncept rodinného obchodního domu v centru města se ukázal jako nepříliš šťastný.

Zatím nejhůř dopadly někdejší Bílá Labuť Na Poříčí a Dům potravin na Václavském náměstí, jehož převážná část zůstává uzavřena. Oba patří tuzemské firmě Transakta. „Na trhu máte šanci v určitý okamžik a buď ji využijete, nebo ne,“ zdůrazňuje ředitel tuzemské pobočky Mezinárodní asociace obchodních center (ICSC) Jan Kubíček.

„Jestliže v ten okamžik nebudete investovat, a to mnohdy také do ochrany své investice, ne proto, abyste vydělal víc, tak se může stát, že i kdybyste později přišel s dvojnásobnou investicí a lepším týmem, trh už bude jinde,“ vysvětluje Kubíček. Nejhoršímu zabránil už v devadesátých letech obchodní dům Družba uprostřed Václavského náměstí, kde se usídlil britský řetězec Debenhams.

I když dnes zákazníci míří za módními hity do moderních nákupních center či jednotlivých značkových prodejen, Debenhams má na atraktivní adrese stále své místo. Podobně jako protější Dům módy, který za socialismu diktoval módní trendy, ale nyní už stojí stranou zájmu.

Nové místo na trhu si musel hledat někdejší Dům bytové kultury (DBK) na Budějovické. Místo velkoprodejny s nábytkem z něj tuzemští majitelé postupně udělali lokální nákupní centrum, čemuž výrazně pomohla okolní výstavba kancelářských budov.

KotvaKotva|E15 Anna VackovaDům potravin, Bílá LabuťDům potravin, Bílá Labuť|E15 Anna VackovaU Hájků, MájU Hájků, Máj|E15 Anna Vackova

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.