Obchody Pietro Filipi a Kara zkrachovaly. Dluží 722 milionů korun

Společnost Pietro Filipi mají v rukou věřitelé.

Společnost Pietro Filipi mají v rukou věřitelé. Zdroj: profimedia.cz

Pietro Filipi a Kara dluží kolem 722 milionů korun.
Michal Mička poslal do insolvence své řetězce Pietro Filipi a Kara.
Společnost Pietro Filipi mají v rukou věřitelé.
4
Fotogalerie

Podnikatel Michal Mička poslal do insolvence své tři firmy, které se zabývaly prodejem módních značek Pietro Filipi a Kara. V součtu dluží zbankrotované společnosti ze skupiny C2H kolem 722 milionů korun. Hlavním věřitelem je Česká spořitelna. Z krachu Mička viní mimořádná opatření proti pandemii. Jednání o příchodu investora byla neúspěšná. 

V případě společností Pietro Filipi a Pietro Filipi stores přistály insolvenční návrhy u Městského soudu v Praze. V Trutnově sídlící řetězec Kara bude řešit Krajský soud v Hradci Králové. Vyhlášení formální insolvence s retailovou částí Mičkova holdingu se čekalo už od konce loňského roku. 

„Za rok 2020 dlužník zaznamenal významný pokles návštěvnosti, která se v některých provozovnách meziročně snížila až o vyšší desítky procent,“ uvedl Mička v insolvenčním návrhu na Karu publikovaném v insolvenčním rejstříku. Výpadek loňských tržeb jen u této firmy uvádí ve výši 200 milionů korun. 

Předloni, tedy v posledním roce nepoznamenaném pandemií, měla Kara tržby 395 milionů korun. Ještě začátek loňského roku firma označila za stabilní. Vše se pak mělo zlomit koronavirovou pandemií. V případě Pietro Filipi spadl loni obrat na 227 milionů korun z předchozích 434 milionů. 

Mička na rozdíl od dřívějších prohlášení nenavrhuje reorganizaci, ale nechává rozhodnutí o řešení úpadku na věřitelích. V případě společnosti Pietro Filipi stores, která si pronajímala provozovny od obchodních center, navrhuje přímo konkurz. Ve zveřejněných insolvenčních dokumentech Mička přímo uvádí, že jednání o reorganizaci vzdal.  

„Taková jednání jsou časově velmi náročná a vzhledem k nedostatku finančních prostředků dlužník v těchto jednáních dále není schopen pokračovat,“ stojí v insolvenčním návrhu společnosti Kara Trutnov. 

Jediným zajištěným věřitelem Pietro Filipi je Česká spořitelna se souhrnnou pohledávkou 47 milionů korun. V případě Kary má stejná banka zajištěné pohledávky dokonce za 167 milionů. Celková částka dluhů ve výši 722 milionů korun ještě nezahrnuje společnost C2H Retail Holding, která lákala investory do miliardového dluhopisového programu.

Dění ve skupině je citlivé také pro zaměstnance zavřených obchodů. Kara měla na konci letošního ledna 179 zaměstnanců. Firma Pietro Filipi zaměstnávala ke stejnému datu 44 pracovníků. 

Českou oděvní značku Pietro Filipi založil v roce 1993 podnikatel Petr Hendrych. V letech 2004 až 2013 získal většinový počet v řetězci jeden z fondů z investiční skupiny Genesis Capital. Pak se značka vrátila k zakladateli. Mička převzal Pietro Filipi v roce 2017. Už před akvizicí na tom společnost nebyla nejlépe. 

Podobně získal Mička o rok později tradiční českou značku Kara založenou v roce 1948. Výrobce kožichů z Trutnova vlastnil předtím podnikatel Zdeněk Rinth. V roce 2013 přitom nechybělo mnoho, aby právě on značky Kara a Pietro Filipi spojil pod jednu střechu. Tehdy se ale na transakci s původním vlastníkem Pietro Filipi nedomluvil.