OPAP podá žalobu na Řecko, škody prý přesahují miliardu eur

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Dominantní řecká sázková společnost OPAP, ve které vlastní podíl česká investiční skupina KKCG a investor Jiří Šmejc, podá žalobu kvůli odkladu svého projektu videoloterijních terminálů (VLT) v Řecku. Škody spojené s pozastavením projektu firma odhaduje na více než miliardu eur (27 miliard korun). S případem se hodlá obrátit na mezinárodní rozhodčí soud v Londýně, uvedla agentura Reuters.

OPAP, která je jednou z největších sázkových společností v Evropě, plánovala zprovoznit první ze svých 16 500 VLT na konci června. Projekt ale odložila, když vláda v Aténách 12. června nečekaně zavedla přísnější regulaci.

Nová pravidla mají chránit sázející, kteří by mohli přijít o velké částky nebo by si mohli vypěstovat závislost. Pravidla počítají například se zavedením denních limitů na prohru či omezením délky hrací doby. Šmejc tento měsíc uvedl, že společnost OPAP do VLT investovala asi 560 milionů eur.

Řecko v roce 2013 prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta vedené Šmejcem a řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizační kauzou v Řecku od záchrany této zadlužené země z peněz Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2010. Letos v dubnu pak investiční skupina KKCG oznámila, že zvýšila podíl ve společnosti Emma Delta na 44,7 procenta, a stala se jejím největším jednotlivým investorem.

Společnost OPAP rovněž nedávno pohrozila, že by mohla napadnout i zavedení nové daně ze sázek. Krok, ke kterému Řecko přistoupilo v rámci dohody s věřiteli, prý firmě OPAP oslabí tržby a vládě očekávané příjmy nevynese.