Padělatelé nespí - vyrábí už i náplně e-cigaret či léky

e-cgarety (ilustrační foto)

e-cgarety (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Padělatelé značkového zboží se snaží držet krok s dobou a kromě tradičního oblečení či obuvi vyrábějí napodobeniny nových prodejních hitů, jako jsou například náplně do elektronických cigaret, náramky či upomínkové předměty. Rozmáhá se rovněž obchod s padělanými léky. Uvedla to Markéta Krčmářová z Generálního ředitelství cel ČR.

„Nejnovějším trendem jsou v rámci dovozů z třetích zemí padělky esencí do elektronických cigaret, které jsou k nám dopravovány většinou letecky hlavně z Číny a Hongkongu,“ uvedla Krčmářová. Napodobeniny značkových náplní do elektronických cigaret podle Krčmářové mohou vážně poškodit zdraví, jelikož mají pochybné složení. Odborníci nevylučují, že některé z nich obsahují i životu nebezpečné látky, které se používají jako přísady do chladicích směsí.

Zároveň se zvyšuje četnost zásilek padělaných léků, které pocházejí hlavně z Indie. Zatímco v roce 2010 celní správa evidovala 89 případů zabavených zásilek padělků léků, tak loni jejich počet vzrostl na 204. Léky se tak z pohledu četnosti případů zboží zadrženého v celním řízení umístily na druhém místě za oblečením. „Je to celosvětový problém a Česká republika samozřejmě není výjimkou,“ podotkla Krčmářová.

Největší tuzemská automobilka Škoda Auto podle vedoucího oddělení patentů Martina Bali-Jenčíka nejvíce bojuje s nabídkou kopií náhradních dílů, které nabízejí obchodníci z Asie, ale i Polska a ČR. Časté jsou také neoriginální reklamní předměty s logem značky, modely aut nebo počítačové hry, ve kterých bez povolení figurují vozy Škoda.

Celníci loni na letišti v Ostravě-Mošnově zajistili také leteckou zásilku bezmála 10 tisíc kusů silikonových náramků, které se na celém světě staly velkým hitem. Od roku 2009 celníci pravidelně zabavují napodobeniny značkových motorových pil. Naposledy letos v dubnu objevili 59 padělků značkových motorových pil v hodnotě přes milion korun, které byly ukryté v automobilu s polskou poznávací značkou. Na Zlínsku pak celníci zabavili padělanou elektrocentrálu, kterou italský řidič prodával přímo ze svého automobilu. „Nabízel ji za 10 tisíc korun. Originální výrobek přitom stojí téměř 60 tisíc korun,“ dodala Krčmářová.

Padělatelé se v posledních letech soustředí i na méně tradiční druhy zboží, jako jsou například upomínkové předměty. V prodejním stánku v centru Prahy loni celníci zajistili napodobeniny vyřezávaných ciferníků staroměstského orloje, které patří mezi žádané suvenýry. „V tomto případě se jednalo o porušení průmyslového vzoru,“ uvedla Krčmářová.