Pančování vína by mělo být trestným činem, žádá svaz

Degustace vína v rámci Salonu vín

Degustace vína v rámci Salonu vín Zdroj: CTK

Svaz vinařů chce, aby pančování vína bylo trestným činem. Problémy se prý týkají zejména sudového vína, nedostatky jsou ale i v prodeji vína v lahvích. Legislativní změny podpoří i Jihomoravský kraj, kde se vyrábí přes 90 procent tuzemské vinařské produkce.

Podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye stát nestíhá trestat řadu prohřešků. Jedním z důvodů je nedostatek kontrolorů ve Státní zemědělské a potravinářské inspekci. „Falešné víno je uváděno do oběhu i v lahvích na pofiderních místech, které jsou mimo kontrolu inspekce,“ uvedl Nyitray.

Svaz brojí v první řadě proti sudovému vínu, kde je větší obrat. Státní kasa prý v důsledku černého trhu s vínem ročně přijde o zhruba 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů ročně.

„Víno se sem bez jakýchkoliv problémů může dostat v jakémkoliv objemu,“ dodal Nyitray. Problémy se týkají zejména dovozců, kteří údajně víno ředí. V zemi je prý až 30 tisíc míst, kde se sudové víno prodává. „V jaké je to ale kvalitě, nikdo neví. Tak velkou plochu není schopen žádný kontrolní úřad ohlídat,“ řekl Nyitray.

Do obchodu s vínem se přesunula lihová mafie

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes vyzval ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby ustavil pracovní skupinu, která bude řešit otázku daňových úniků při padělání, pančování nebo černého dovozu vína. „Upozorňujeme na to vládu a konkrétně ministra financí už rok a v zásadě se stále nic neděje,“ tvrdí Hašek. Podle něj se do oblasti obchodu s vínem přesouvají aktivity takzvané lihové mafie.

Vyloučení za dvě pochybení

Ve víně se podle kontrol SZPI až ve 30 procentech případů objevují nedostatky, jako přídavek vody, glycerol a další. Svaz už schválil postihy pro vlastní členy. Za dvě pochybení členům hrozí vyloučení, nedostanou podporu z Vinařského fondu a nemohou se účastnit soutěží.

Podle Nyitraye by se víno od domácích vinařů mohlo kromě vlastních sklepů či prodejen prodávat ve vinotékách či vinárnách jako dosud. Tato prodejní místa však budou muset s konkrétním vinařem uzavřít smlouvu, která bude sloužit jako certifikát o původu vína. Omezit černý trh by podle Nyitraye měl mimo jiné zákaz prodeje vína z opakovaně plnitelných sudů.

Omezení sudového vína

Bouřlivé debaty ve vinařském oboru vzbudila nedávná informace o tom, že by chystaná vinařská novela mohla radikálně omezit prodej sudového vína například ve vinotékách. Podle ministerstva zemědělství je omezení prodeje sudového vína jen jednou ze tří zamýšlených variant, jak se s jeho falšováním vypořádat. Kterou úřad vybere, není zatím známo.

První z nich počítá s tím, že stáčené víno bude možné prodávat pouze u výrobce vína, tedy u vinaře ve sklepě. Druhou variantou je prodej vína v obalech, které nebude možné falzifikovat, třetí má být posílení kontrol. Malí vinaři sdružení ve Vinařské asociaci vidí za snahou regulovat vinotéky záměr velkých vinařství vytlačit je z trhu.

Hašek chce, aby kraj investoval do výstavby nového národního vinařského centra, které bude součástí střední vinařské školy ve Valticích. Součástí areálu bude do roku 2016 také speciální laboratoř, jež by se věnovala analýzám vzorků vína jak domácího, tak dovezeného. Podobná laboratoř teď v ČR podle Nyitraye neexistuje, a analýzy jsou velmi nákladně prováděny v zahraničí. Speciální laboratoř bude v budoucnu k dispozici nejen vinařům, ale i potravinářům, má fungovat na komerční bázi.

Pavel Chrást: Ve víně u nás pořád panuje buranství